El portaveu del grup municipal, Josep Bigorra, ha explicat els eixos principals de les esmenes plantejades a la proposta de pressupostos municipals per a 2016. Segons Bigorra, les al·legacions de Compromís Los Verdes suposarien una millor transparència i millor gestió; el compliment del Pla d’Ajust, de la comptabilitat pressupostària i de les sentències, i més despesa i ingressos de caràcter social, cultural, productiu i participatiu. Tot això amb un estalvi per a les arques municipals d’al voltant 1.700.000 euros.

“Hem de complir el Pla d’Ajust, demanar el que és nostre i incloure les sentències per fer justícia amb la gent”, ha assenyalat Bigorra. Concretament es referia a l’eix de Compliment del Pla d’Ajust que inclouen les esmenes presentades. En primer lloc, caldria rebaixar un 25% la futura licitació del manteniment de Parcs i Jardins, com així ho assenyalava el Pla d’Ajust, i per tant, això suposaria un estalvi de més de 250.000 euros. En segon lloc, se li reclama a l’empresa encarregada de la recollida de residus els més de 1.100.000 euros que, segons auditoria externa, deu per no pagar el 0.5% del cànon fins a l’any 2011 i de recuperar l’abonament de més de 3.000 hores de treball, que finalment no va realitzar. I en últim lloc, es demana la creació d’una partida per fer front a la despesa de la sentència sobre la subzona C.

Al voltant de l’eix per aconseguir més despesa i ingressos de caràcter social, el portaveu ha explicat que, a l’àmbit dels ingressos, cal pressupostar el milió d’euros que suposaria el reconeixement com a Municipi Turístic, “atés que, siga quin siga el govern de l’Estat, tots els grups de la corporació municipal i de les Corts, que tenen una força majoritària al Congrés s’han compromés a produir eixe canvi mitjançant una moció nostra en el passat estiu”. També es demana que l’Ajuntament s’aculla a les ajudes de Diputació sobre cicle hídric per millorar la canalització, conservació i sanejament, que tindrien una subvenció de 100.000 euros. En el capítol de despeses, Bigorra ha destacat la sol·licitud de destinar 100.000 euros a un Pla contra l’Exclusió Social de la zona en què s’ubicava el PAI d’Armanello o l’increment per la mateixa quantitat a la promoció i activitats del comerç de Benidorm. A més, es proposa un augment de 141.000 euros en beques, ajudes i activitats als àmbits de treball, cultura, educació i participació ciutadana. “Apostem pel xicotet i mitjà comerç de la ciutat i també per la cultura, el benestar social i la participació en un sentit ampli”, ha indicat.

Entre les esmenes per aconseguir més transparència i millor gestió, destaca especialment que es reclama un desglossament dels 91.000 euros dels pressupostos participatius per partides i conceptes i que aquells organismes que reben subvenció presenten els seus comptes de 2015 abans de concedir-los els diners. Per altra part, també se sol·licita una major especificació per departaments d’algunes partides de despeses, com el consum elèctric, el gasto telefònic, l’ús de transports o les reunions; la justificació mitjançant informes del complement de productivitat que reben el personal de l’Ajuntament, i relació de contractes, convenis i retribucions d’alts càrrecs, la publicació del qual és obligada per llei.

Finalment, i en compliment, de l’actual legislació i invocant el conveni entre l’Ajuntament i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, se sol·licita que els Pressupostos siguen també elaborats en valencià, com ja ho són en castellà.

Àudios de la roda de premsa: