Èxit de participació de la ruta de la torre de les Caletes

Unes cinquanta persones han gaudit del recorregut històrico-cultural de la Torre de les Caletes este diumenge, que estava organitzat per Compromís per Benidorm. La Punta Llisera, les coves de Moncàixer o de l’Aigua, la mina de l’ocre i la pròpia torre han confeccionat una ruta que ha comptat amb les explicacions del filòleg i lingüista de Benidorm, Francesc-Xavier Llorca Ibi.

Iniciat el camí al final de la platja de Llevant al Racó de l’Oix, durant poc més de dos hores ciutadans i ciutadanes han pogut conéixer l’origen i evolució de diferents indrets de Benidorm, com la Punta del Pinet (actual Punta Llisera), la cova del Moncàixer, la cova del Presidi, la cova de l’Aigua, la mina d’ocre, la illeta mitjana o la torre de les Caletes. A més, també s’ha tingut coneixement del passat de la ciutat, des què va nàixer amb la primera carta de poblament, passant pels atacs dels pirates, la presència de corsaris, el comerç de contraban, els conflictes bèl·lics que ha patit i l’aparició, evolució i millora de l’almadrava.

La riquesa de les explicacions d’Ibi ha posat de manifest la falta d’informació durant tota la ruta en forma de cartells o punts d’interés turístic, com ocorre en altres rutes que discorren per la Serra Gelada, i que farien més atractiu el camí fins a la Torre de les Caletes. Els membres de Compromís per Benidorm, entre els que figurava el regidor Josep Bigorra, han constatat que caldria millorar este aspecte en un futur.

Així mateix, la ruta ha servit per reivindicar el paper de les torres defensives que trobem a la costa, com la Torre de les Caletes que, a més, és considerada des de 1996 Bé d’Interés Cultural. Ibi ha explicat que estes edificacions servien per guaitar els enemics que s’atracaven i avisar així dels possibles perills. A l’actualitat, la Torre de les Caletes conserva la seua base i se situa entre dos torres més: la de Bellaguarda, a Altea i la d’Aguiló, a la Vila Joiosa.

En finalitzar, els membres de Compromís per Benidorm han donat les gràcies als assistents per participar d’esta ruta i a Ibi per enriquir notablement este sender que circula al voltant de la Serra Gelada. La nombrosa participació ha animat a organitzar més cites semblants sobre Benidorm i els seus paratges.

Francesc-Xavier Llorca Ibi (Benidorm, 1964), llicenciat en Filologia Hispànica (orientació de Filologia Valenciana) (1987) i Doctor en Filologia Catalana (1998) per la Universitat d’Alacant, és professor titular del Departament de Filologia Catalana de la mateixa universitat i, actualment, vicedegà d’Alumnat i Extensió Cultural de la Facultat d’Educació. Entre les seues obres, trobem algunes relacionades amb la fesomia de la Marina com “La toponímia maritimoterrestre del Parc Natural de la Serra Gelada” (2012), “Llengua i cultura marineres de la comarca de la Marina” (2009) o “Llengua d’arraix. La parla almadravera valenciana” (2008), entre d’altres.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *