En la contractació pública existeixen diversos procediments per adjudicar serveis i obres. Els utilitzats per l’Ajuntament de Benidorm són l’obert i el negociat sense publicitat. Si bé el primer té el control previ de la mesa de contractació i permet la concurrència a qualsevol empresa, el negociat sense publicitat no té fiscalització prèvia i possibilita al govern local triar entre tres empreses, com a mínim, convocades. L’abús, la falta de transparència i control d’este últim procediment per part de l’administració local, just el contrari que apunten les directives europees, és el que vol evitar una moció que presenta el grup municipal Compromís Los Verdes al pròxim ple.

El regidor de Compromís i portaveu del grup municipal, Josep Bigorra, ha explicat en roda de premsa que la moció concretament sol·licita que els procediments negociats es fiscalitzen prèviament i que passen per comissió informativa per donar el vistiplau abans de la seua aprovació, i que la regidora que adjudica este tipus de procediment informe convenientment de per què es convida a participar a unes empreses i no a unes altres, “ja que de vegades les participants només serveixen per cobrir l’expedient que obliga a cridar-ne almenys a tres, quan realment només una pot realitzar a nivell econòmic i a nivell tècnic el servici o l’obra contractada”, ha matisat. Bigorra considera que la moció servix així “per millorar el control i la transparència d’un tipus de contractació de vegades massa opaca i que pot amagar tracte de favor.

“A més, mentre la Unió Europea ens està dient que els contractes atorgats per la via del negociat sense publicitat s’han d’utilitzar en circumstàncies d’urgència i excepcionalitat, l’Ajuntament de Benidorm ha incrementat la proporció d’este tipus de procediment en 2016”, ha assenyalat. El portaveu es referix, per una part, a què en 2015 el número de procediments en van ser 22 oberts per 26 de negociats sense publicitat, mentre que a l’any actual, per només cinc oberts, ja van tretze negociats sense publicitat.

I per altra part, es referix als dubtosos criteris emprats per a triar este procediment d’adjudicació, ja que segons la Directiva Europea, que ja ha entrat en vigor, tot i que el govern estatal encara no ho ha traslladat a la llei de contractes del sector públic, els negociats sense publicitat només es podran utilitzar en cas que no supose una millora substantiva en el preu de licitació o en per extrema urgència, per qüestions de temps. “En canvi l’Ajuntament durant l’any passat ha contractat d’esta manera qüestions com els uniformes d’estiu de la policia local, el subministrament de consumibles d’informàtica, o el subministrament i lloguer d’infraestructures per a la celebració d’esdeveniments, que si bé tindrien cabuda amb l’actual llei estatal, amb la llei europea tindrien difícil o nul encaix, i en qualsevol cas sempre es podrien haver concedit per procediment obert i fiscalitzats prèviament”.

Àudio de la roda de premsa: