En el ple de juliol, el regidor de Compromís i portaveu de Compromís Los Verdes, Josep Bigorra, va presentar una esmena al respecte de la moció sobre la declaració de la lesivitat del nou ‘mercadillo’ per dirimir les possibles responsabilitats polítiques o administratives de la tramitació de tots els permisos i llicències sobre la seua implantació a Benidorm, així com per decidir les possibles sancions que s’hagen derivat de les corresponents responsabilitats. Els vots de la majoria del Ple van impedir la incorporació d’esta esmena i per tant que es demanaren responsables de la mala gestió realitzada.

Concretament, només Liberales, CBM i el no adscrit van votar a favor de l’esmena, mentre que PSOE i C’s es van abstindré i el PP es va posicionar en contra. Bigorra va mostrar la seua sorpresa i decepció perquè al seu parer “lamentablement en este Ajuntament, els errors continuen sense tindre responsables, especialment aquells que tindran repercussió econòmica sobre les butxaques de tots els benidormers i benidormeres, com és el cas”.

El portaveu es referia així a què, d’acord amb l’informe de la Universitat d’Alacant en el qual es basava la proposta del govern local per declarar la lesivitat de les llicències atorgades per l’Ajuntament a l’empresa que vol implantar el ‘mercadillo’, s’han donat permisos sense cumplir la llei que diu que s’havia d’haver donat audiència als comerciants de la ciutat; s’ha obtingut una autorització de Conselleria que no és exactament la que correspon d’acord la llei per este tipus de negocis; la pròpia Conselleria en 2014 va donar un permís d’acord amb un pla de mobilitat que després va ser modificat i del qual Conselleria no va tindre coneixença, i per últim, l’informe també assenyala que l’última llicència ambiental, atorgada enguany pel govern del PP perquè els tècnics van emetre informes favorables a què es donara, tampoc no es podia haver donat d’acord amb la legalitat.

“En resum, ací s’han fet coses a nivell polític i tècnic obviant el que diu la llei, segons la Universitat d’Alacant, i per això ara l’Ajuntament vol iniciar un contenciós contra sí mateixa. En base a això, nosaltres hem volgut que es depuren responsabilitats i per este motiu havíem presentat l’esmena que desgraciadament no s’ha aprovat. En resum, una situación kafkiana: l’Ajuntament es porta a si mateixa als tribunals per errors que ha comés, però quan demanem que s’assumisquen els errors i que paguen els responsables, preferixen mirar cap a altre costat”, ha criticat Bigorra.

Davant d’estos fets i davant de “l’actitud constant de molts grups municipals per no sancionar els errors polítics i tècnics de l’Ajuntament” segons el portaveu, el grup municipal es va abstindre com a señal de protesta, malgrat estar d’acord, de la decisió de declarar la lesivitat de les llicències donades