El passat mes de febrer el regidor de Compromís i portaveu de Compromís Los Verdes, Josep Bigorra, va sol·licitar per escrit al departament de Personal de l’Ajuntament de Benidorm que s’incloguera una prova dels marcadors per a la detecció del càncer en els reconeixements mèdics dels treballadors i treballadores de l’Ajuntament, ja que la prevenció sempre és més barata que la curació. A la fi, l’empresa encarregada de les proves mèdiques només contempla la possibilitat d’estes proves a 20 funcionaris dels més de 700 de la pantilla actual.

La licitació de l’empresa de prevenció de riscos laborals només valorava com a millora, no com a obligació, que el personal de l’Ajuntament tinguera la possibilitat de realitzar les anàlisis de detecció del càncer per a només vint persones, no per a la totalitat dels treballadors de la casa consistorial. “Considerem que, per motius de salut i també per criteris econòmics, ja que la prevenció d’esta i qualsevol altra malaltia costa sempre menys que els tractaments de curació, les proves havien de ser obligatòries i extensibles a tots el personal de l’Ajuntament de Benidorm”, ha assenyalat Bigorra.

El regidor ha apel·lat a “posar la tireta abans de la ferida”. Ha recordat que la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica ha valorat que els casos d’esta malaltia el 2020 hauran augmentat el 12,6%, el que significarà que un de cada tres espanyols hauran patit càncer al llarg de la seua vida.

Segons ha informat, els acords de contractació no ho posaven com a obligació perquè no és considerada una malaltia laboral de per sí i, per tant, no es correspon a les dolències que ha de valorar la prevenció de riscos laborals. El portaveu, coneixedor de la legislació vigent, creu que els beneficis que haguera comportat l’extensió d’estes proves, tot i que no estan dins de l’àmbit de la matèria laboral, eren més que els desavantatges. A més, ha afegit que existeixen ajuntaments que ofereixen estes proves de detecció del càncer als seus treballadors i treballadores, mitjançant convenis de col·laboració amb mútues i empreses del sector.

Per altra part, Bigorra dubta que el personal de l’Ajuntament siga coneixedor de què només vint persones puguen fer este tipus de reconeixements diagnòstics, ja que l’anunci intern sobre les proves mèdiques, emés pel departament de Recursos Humans de l’Ajuntament fa poc més d’una setmana, no advertia de la circumstància i, preguntant alguns funcionaris i funcionàries, no eren coneixedors de la prova. Per últim, ha recordat que les proves han començat tard, ja que normalment són a principis d’any i ho ha atribuït al retard en adjudicar el servici de prevenció de riscos laborals, que fins i tot l’Ajuntament va fer estar uns mesos sense cap.