Durant el ple ordinari de gener, que va durar més de catorze hores, es va aprovar la moció de Compromís Los Verdes per estudiar els itineraris i parades que efectuen els autobusos discrecionals en diferents carrers del centre de la ciutat, així com la possibilitat d’establir punts de concentració que eviten els embussos de trànsit de la zona. De la mateixa manera, també van prosperar les altres tres mocions del grup municipal i les dos presentades conjuntament amb altres grups municipals.  

El regidor de Compromís i portaveu del grup municipal va expressar la seua satisfacció per l’aprovació de la moció ja que “el ple ha comprés la necessitat de donar una solució als veïns i veïnes del centre, que pateixen, especialment en temporada alta, l’embús de trànsit provocat per les parades excessives d’alguns busos discrecionals”. La proposta aprovada, i consultada prèviament al Consell de Mobilitat, recull la realització d’un estudi de les parades i itineraris dels esmentats autobusos en la zona compresa entre Jaume I, Tomàs Ortuño, Ametlers i Russafa així com al carrer Estocolm al Racó, gràcies a una esmena de C’s, i l’estudi de la creació de punts de concentració d’autobusos fora d’aquestes zones, així com la possible redistribució dels viatges des d’aquests punts amb una xarxa de transport. El ple també va aprovar donar compte de les accions preses en aquest sentit.

A més d’aquesta moció, també va prosperar la creació i impuls d’aparcaments públics per a bicicletes als voltants de centres educatius, els espais esportius, els llocs centrals d’activitat de la Benidorm, els centres socials o les zones que permeten un intercanvi entre diferents transports.

D’igual manera, també es van aprovar dos mocions més del grup municipal: una, per vetlar per la reutilització de les aigües naturals que provenen dels diferents barrancs de la zona de Ponent, i una altra, per estudiar la bonificació de jubilats, aturats i discapacitats en les taxes municipals de la brossa i l’aigua. En aquest punt, Compromís Los Verdes es va queixar perquè l’alcalde-president del ple no va deixar al ponent de la moció, Juan García, que esmenara la seua pròpia moció, tot i que es van acceptar tots les esmenes provinents de diferents grups municipals.

Mocions conjuntes d’urgència

A l’apartat de les mocions conjuntes, també van ser aprovades per la majoria de vots del ple les dos presentades amb altres forces polítiques. La primera, en ordre de registre, presentada conjuntament amb el grup socialista, buscava recuperar el transport municipal col·lectiu per als alumnes discapacitats del centre TAPIS de Benidorm, als quals l’Ajuntament els havia llevat el transport des del 8 de novembre.

La segona moció, de caràcter polític presentada per tots els grups de l’oposició, va servir per retraure al govern local del PP que no aprovara les bases de la contractació de personal sense informar en cap comissió informativa i sense comptar amb la participació dels regidors i regidores de l’oposició. Amb l’aprovació de la proposta, les bases seran aprovades en el ple de la ciutat.

Altres qüestions

Fora de l’apartat de mocions presentades, hi van haver aportacions de Compromís Los Verdes. Respecte a la proposta d’alcaldia per crear una mesa de treball amb l’associació de comerciants de Benidorm (AICO) al voltant de com gestionar la futura implantació del centre comercial, el grup municipal va fer una esmena, que va ser aprovada, perquè els acords d’aquesta mesa passen també per comissió informativa i tinguen més validesa jurídica. “No volem que ens passe com la ja aprovada a proposta nostra Comissió Mixta sobre el Pla d’Acció Comercial de Benidorm, en la que també es trobava AICO, i que mai va ser convocada pel PP”, va expressar Bigorra.

Al voltant de la contractació de l’agent d’igualtat, proposat per Liberales, Bigorra va realitzar una esmena, acceptada pel grup proponent, perquè la convocatòria de l’agent d’igualtat de Benidorm es fera a càrrec de la subvenció nominativa de 25.000 euros que la Generalitat ja ha disposat des de novembre per a tal efecte i que es consignara partida econòmica ens els pressupostos de 2017. El govern del PP va presentar un informe en el debat de la moció en què la regidoria de Benestar Social deia que no era necessària la contractació perquè ja es donava el servici d’atenció a les víctimes de violència de gènere pel personal de l’Ajuntament de Benidorm, cosa que va rebutjar de totes totes el portaveu: “Com poden afirmar això si durant més de deu anys hem tingut i tenim encara una agent Infodona, contractada de manera externa, per fer aquestes tasques? El PP menteix de forma descarada”. Així mateix, el punt no va prosperar perquè el portaveu del grup popular va demanar que es quedara sobre la taula per emetre més informes, qüestió que Bigorra va titllar de “farsa” durant el ple, ja que el grup municipal porta més d’un mes demanant un informe de personal “i el PP no ha tingut cap intenció ni de fer-lo ni de facilitar-lo”. El portaveu ha afirmat que seguiran lluitant per la contractació d’un agent d’igualtat “ja que és l’atenció sobre perspectiva de gènere és essencial i irrenunciable”:

Per últim, ressenyar que Compromís Los Verdes va ser l’únic grup municipal que va votar en contra de l’autorització perquè els comerços òbriguen el dilluns 13 de novembre, dia festiu per les Festes Majors Patronals, petició realitzada per supermercats de la ciutat. Bigorra va explicar el posicionament del grup perquè “cal respectar les nostres festes i també els drets de treballadors i treballadores al seu descans”.