La Carta Social Europea, creada pel Consell d’Europa, vetla per unes condicions dignes a nivell laboral i social dels treballadors i treballadores europees. El Comité Europeu de Drets Socials, òrgan garant del correcte compliment de la Carta Social Europea, ve advertint al Govern espanyol de diversos incompliment sobre el salari mínim i sobre altres obligacions de la Carta Social Europea. Per això, el grup municipal Compromís Los Verdes insta mitjançant una moció al seu compliment al govern de Rajoy. 

“El govern estatal, que sempre està tan preocupat de seguir els dictats d’Europa, almenys a nivell econòmic, no està complint diferents obligacions que ha contret mitjançant la Carta Social Europea”, ha assenyalat el regidor de Compromís i portaveu del grup municipal, Josep Bigorra. Concretament, i segons el Comité Europeu de Drets Socials, en relació amb Espanya, ve establint des de 1988 que el Salari Mínim Interprofessional no garanteix un nivell de vida digne. D’altra banda, critica que el Govern espanyol presenta una contínua falta d’informació respecte del compliment d’altres preceptes. A més, els diferents governs estatals no han ratificada ni la Carta Social Europea revisada ni el Protocol sobre Reclamacions col·lectives, normes fonamentals per a una millor garantia d’estos drets que, mitjançant el principi d’indivisibilitat dels drets fonamentals, posseeixen aquesta categoria i hagueren de ser protegits com la llibertat d’expressió o la prohibició dels tractes inhumans i degradants.

“Queda demostrat que el govern estatal amb la Carta Social Europea no ha fet bo l’establert a la Constitució que assenyala que tots els tractats internacionals signats per Espanya formen part automàticament de l’ordenament intern, a la vista dels diferents incompliments”, subratlla Bigorra. El portaveu explica que, en benefici de tots els treballadors i treballadores de l’estat, inclosos els de Benidorm, s’insta mitjançant una moció per al pròxim ple d’abril al seu compliment.

Així, la moció sol·licita que s’inste al Govern d’Espanya a complir tots els preceptes de la Carta Social Europea, assegurant que cada unitat familiar té uns ingressos mínims per damunt del llindar de pobresa, incloent l’adequació del salari mínim interprofessional a l’establit per la jurisprudència del Comité Europeu de Drets Socials; que també s’inste a ratificar la Carta Social Europea, en la seua versió revisada perquè tinguen cabuda drets com la lluita contra la pobresa i l’exclusió social i el dret a l’habitatge; que també se sol·licite al Govern d’Espanya a ratificar el protocol de reclamacions col·lectives de la Carta Social Europea, i que el Govern espanyol informe adequadament al Comité Europeu de Drets Socials del Consell d’Europa en les matèries sobre les quals no aporta la informació adequada.