Fa més d’un any, en el ple de Benidorm de març de 2016, es va aprovar per unanimitat la moció de Compromís Los Verdes per regularitzar l’explotació del manteniment i de la publicitat de les papereres de Benidorm, ja que des de 2001 no existeix cap conveni ni contracte al respecte. El govern local, lluny de complir la moció i regular la situació, torna a col·locar noves papereres. El regidor de Compromís i portaveu de Compromís Los Verdes, Josep Bigorra, critica la irresponsabilitat del govern de Benidorm, “que ni tan sols es digna a contestar preguntes sobre aquest tema a les comissions informatives”.

“Portem setmanes preguntant en comissió informativa d’urbanisme quan s’elaborarà un conveni sobre manteniment i publicitat de les papereres de la ciutat que regule el buit legal que existix des de fa més de 15 anys a Benidorm i, en lloc de rebre cap resposta, ens trobem que el govern de Benidorm col·loca noves papereres, amb idèntica empresa que es publicita, i sense tindre formalitzada la contraprestació a rebre”, subratlla Bigorra.

El portaveu es refereix d’aquesta manera a les papereres que estan ubicant-se en els horts ecològics urbans o en alguns parcs de Benidorm. Bigorra no rebutja que siguen necessàries, però que es col·loquen amb un conveni o contracte específic “que ara per ara no existeix”.

Per a entendre la situación, cal fer la vista enrere. En 1996, l’Ajuntament autoritza a Vulture Corporation SL la instal·lació, conservació i explotació publicitària de 590 paperes fins a 2001, sense cap cost per a les arques públiques. En 1998, aquesta empresa cedix l’explotació a Aqualandia, amb el vistiplau de l’Ajuntament. En 2001, finalitzat el contracte, Aqualandia demana canviar el model de papereres i una pròrroga fins a 2009 i la Comissió Municipal de Govern accepta la substitució però no la pròrroga del contracte. En 2003, Aqualandia demana canviar les papereres i instal·lar-ne 1.500 noves, però un informe tècnic de l’Ajuntament li indica que no existeix cap concessió de manteniment, conservació i publicitat de les papereres, que no se li dóna cap pròrroga, que es permet la substitució de les mateixes perquè és un servei necessari per a la ciutat però que se cenyisca a les papereres existents, és a dir, 590, i en cap cas pose més papereres, com era la seua intenció. Finalment, en 2010, la citada empresa, en un escrit adreçat a l’Ajuntament, reconeix haver fet les tasques de manteniment sense haver-se emparat en cap document i sol·licita que es redacte algun tipus de conveni amb ells. “Hi ha noves papereres, l’empresa les utilitza de manera publicitària, i el govern local fa oïdes sordes a la nostra moció aprovada que sol·licitava informes tècnics, econòmics i jurídics sobre la situació actual al voltant de la conservació, manteniment i explotació publicitària de les papereres de la ciutat, per regularitzar la concessió amb un contracte o conveni de col·laboració. Està clar que al govern local no li interessa regular aquesta situació”.