La política de seguretat del govern de PP i CBM ha sigut un desastre. Des de 2015, quan vam presentar una moció conjuntament amb el PSOE per a dotar l’any següent de 20 agents de la policia local i que es creara un Pla de Necessitats de la Policia Local, Benidorm encara espera que es conforme aquest pla i l’oposició de places encara no ha finalitzat i, a més, ha estat protagonitzada per acusacions de filtracions de l’examen que han acabat amb el procés a l’Agència Valenciana Antifrau. A més, la situació de la falta d’agents s’ha agreujat perquè l’envellida plantilla d’agents locals ha tingut diferents prejubilacions, cosa que ha provocat que encara falten més efectius, sense que el govern hi haja posat solució, cosa que ha generat certa inseguretat, especialment en temporada alta o quan s’ha produït alguna cita esportiva de masses en les zones d’oci del barri del Racó de l’Oix. Quan eixa situació s’ha produït, des de Compromís per Benidorm, a través del nostre senador, Carles Mulet, es va instar al govern central a què es reforçaren els efectius de policia nacional en temporada alta i en aquesta zona especialment.

Per altra banda, el govern central, siga del PP en època de Rajoy o del PSOE amb Sánchez, encara no ha posat en marxa la nova comissaria de policia nacional perquè no han introduït la seua construcció en cap dels pressupostos generals de l’Estat que s’han elaborat en aquesta legislatura. I això, tot i que el nostre diputat al Congrés, Joan Baldoví, ha fet esmenes als pressupostos generals en diferents anys perquè s’hi introduïra i malgrat que el projecte sí que ha sigut entregat per l’Ajuntament de Benidorm.

Canviant de terç, al respecte de la política de mobilitat, el govern municipal ha fet de fredes i, alhora, de calentes. Per exemple, ha estés el carril bus per tota la ciutat, cosa positiva per a la mobilitat sostenible, però ho ha fet sense un criteri homogeni per als carrils (uns tenen separació dels carrils de trànsit rodat, altres no; uns tenen protectors, altres no; la majoria van pel centre), cosa que ha creat uns carrils bici insegurs.

En altre ordre de coses, aquesta potenciació de la bici ha provocat un oblit d’altre transport públic i col·lectiu: l’autobús. En primer lloc, l’interurbà. Des de Compromís hem fet diferents propostes per millorar la futura concessió interurbana de la guagua (línies nocturnes, redistribució de les línies, ampliació de les bonificacions del bitllet, etcètera), però el govern de PP i CBM només ha fet cas a la nostra proposta de creació d’un carril bus-bici-taxi, però únicament en el tram de l’avinguda de Cuba, a Ponent, i no en les grans avingudes de la ciutat, la qual cosa no ha generat cap benefici en la millora de les freqüències, que es del que es tractava. En segon lloc, al respecte del transport discrecional, ha fet un cas a mitges de la nostra proposta. Des del nostre grup es va elevar una moció per a què el transport discrecional deixara de saturar l’ametla central de la ciutat que provoca quan els vehicles fan la seua aturada a peu d’hotel i preteníem que s’establiren punts de concentració d’autobusos fora del triangle Av. Jaume I-Russafa-Parc d’Elx, però el govern municipal únicament ha redistribuït les parades, sense acabar amb aquest problema.

Per últim, però no menys important, al respecte de l’aparcament, el govern de PP i CBM han generat un desequilibri manifest a la concessió de la zona blava i de la grua, eliminant places de zona blava, que intenten de compensar amb la creació de noves places en diverses zones sense comptar amb el vistiplau dels veïns i veïnes i sense tindre en compte una moció aprovada del nostre grup municipal que s’oposa a l’augment de zones d’aparcament tarificat. A més, el govern de PP i CBM ha intentat, d’amagat aprovar una modificació del contracte valorada en més de 10 milions d’euros, segons diferents informes municipals, que pagaríem tots els benidormers i benidormeres.

I al respecte de l’Escena Urbana, a Compromís entenem l’entorn com un tot homogeni per donar una imatge unificada de la ciutat, però també que afavorisca l’accessibilitat universal i que siga amable amb els vianants i els usuaris del transport públic.

Per tot açò i per altres motius, les polítiques de seguretat, mobilitat i escena urbana han de canviar i proposem les següents idees:

  • Desbloquejar les oposicions a agents de policia local, paralitzades per les males praxis.

  • Convocar noves oposicions per cobrir, amb caràcter urgent, les places de Policia Local que s’hagen vist afectades per la jubilació anticipada als 60 anys que està pendent d’aprovació.

  • Posteriorment incorporar les places d’agents local necessàries per cobrir amb garanties totes les necessitats de seguretat per a la ciutat.

  • Portar a efecte el pla de necessitats de la Policia Local de Benidorm que ja va ser aprovat per la Corporació Municipal amb la col·laboració dels tècnics de Seguretat i Policia.

  • Dotar dels mitjans adequats i oferir formació necessària als i a les membres de la Policia Local que desenvolupen la seua tasca fent vigilància i guaita per la seguretat durant tot l’any a les zones d’oci de la ciutat de Benidorm.

  • Col·laboració amb les forces de seguretat britàniques en temporada d’estiu, per que destinen Bobbies a Benidorm, on existeix màxima afluència de turisme britànic per ajudar i col·laborar amb la Policia Local de Benidorm.

  • A banda del SATE, començar negociacions amb el govern britànic per obrir una ambaixada britànica a Benidorm, donant el cas de que es la zona amb més presencia britànica en número de residents i de turistes.

  • Reforçar la patrulla rural perquè existisca aquest servici durant les 24 hores del dia.

  • Inclusió de personal administratiu qualificat que realitze les tasques d’oficina i atenció ciutadana, ja siga a les estances policials o en la central telefònica i de ràdio.

  • Establir un calendari permanent de reunions de la junta Local de Seguretat, per millorar la coordinació i col·laboració de totes les forces de seguretat, locals i estatals.

  • Implementació de un sistema de qualitat, que supose un compromís amb la ciutadania, i que siga part d’un sistema global de totes les administracions locals.

  • Creació de retens de la Policia Local de Benidorm als diferents barris de la ciutat

  • Implantació de la Policia de Barri, més propera a la ciutadania en les zones habituals de residència, amb vigilància rotativa i permanent durant tot l’any, prèvia incorporació de més efectius locals.

  • Supervisió d’exàmens de la Policia Local per part de la administració autonòmica, a través de l’Institut Valencià de Seguretat Pública (IVASPE), per evitar possibles casos d’enxufisme i favoritisme a les proves d’accés.

  • Revisió de totes les llicencies d’apertura dels locals d’oci sexual i d’oci que utilitzen el local amb altres finalitats.

  • Instar al govern central a què dote de pressupost en els pròxims comptes de l’Estat les obres de la nova comissària de Policia Nacional de Benidorm.

  • Restricció progressiva d’autobusos discrecionals al centre de Benidorm, a mesura que es creen parades al voltant de l’ametla central (Av. Jaume I-Russafa-Parc d’Elx) perquè els autobusos puguen descarregar sense col·lapsar el trànsit del centre urbà.

  • Reforçar amb xicotets minibusos llançadors des de l’estació de busos de Benidorm i el Tram.

  • Portar a efecte la actualització i modificació legislativa de aquelles ordenances municipals que s’han debatut en el anterior període de govern, com la regulació i sanció per instal·lar cadires i para-sols en les platges de Benidorm reservant espai de bon matí, que es va aprovar gràcies a una moció del nostre grup municipal, però que el govern de PP i CBM va deixar en l’oblit.

  • Establir comunicació directa amb les associacions veïnals, comerços, hotels, agències i col·lectius de Benidorm, fent-les partícips dels objectius a assolir en matèria de seguretat i mobilitat.

  • Desenvolupar el pla de mobilitat urbana sostenible. Creació de programes destinats a la millora del vianant, transport públic, d’ordenació de la circulació, itinerari dels ciclistes i, sobre tot solucionar els problemes d’aparcament de la ciutat (zona blava, zona resident, zones de pàrquing en la perifèria de la ciutat amb connexió amb llançadores i bussos)

  • Extensió del carril bus-bici-taxi a les grans avingudes de la ciutat

  • Desenvolupar un carril bus homogeni i segur per als ciclistes, per als vianants i per als conductors d’altres vehicles.

  • Creació d’un model únic i homogeni de llamborda, llambordí i taulell per a les voreres de Benidorm

  • Correcta senyalització de llocs d’interès de la ciutat.

  • Realitzar les gestions oportunes per que el servei de l’ORA i la grua siga municipalitzat.

  • Realització d’obres de millora de la via pública per a aconseguir l’accessibilitat total per a les persones amb mobilitat reduïda.

  • Adaptació dels edificis municipals de l’Ajuntament de Benidorm perquè estiguen adequats en accessos per a les persones amb mobilitat reduïda.

  • Foment de l’adaptació de les entrades de comerços, locals d’oci i de l’hostaleria a l’accessibilitat universal.

  • Adaptació de totes les parades de bussos per a les persones de mobilitat reduïda.

  • Eliminació de les barreres de difícil accessibilitat a l’urbanisme de Benidorm.

  • Instal·lació d’avisadors sonors en semàfors de les vies principals i amb més trànsit de la ciutat per a vianants invidents.

  • Adaptació de les escales d’Alfredo Corral segons els criteris de l’accessibilitat universal.

  • Creació d’una vorera en la banda peatonal existent en gran part de l’Avinguda de la Vila Joiosa de la zona de la Cala.

  • Eliminació de les escales entre el carrer Herrerías i la via Emilio Ortuño, de manera que es cree una rampa accessible.

  • Elaboració del projecte de la segona fase del Passeig de Ponent, pendent de realitzar per part de l’Ajuntament de Benidorm, tot i que hi ha una moció proposada pel nostre grup municipal en aquesta legislatura i aprovada per la corporació municipal, que no ha desenvolupat el govern de PP i CBM.