Els objectius centrals en aquesta àrea són assegurar el dret a la salut de les persones, reduint la seua exposició a riscos ambientals, i apostant per polítiques preventives que garantisquen l’accés a recursos bàsics saludables (aire, agua, aliments, etc.), tot i evitant el seu esgotament.
Per això, establirem objectius de reducció dràstica de la contaminació atmosfèrica, acústica, lumínica, electromagnètica, del sòl i agua superficial i subterrània, amb mesures restrictives d’abocaments i instal·lacions contaminants, acompanyats de mesures de seguiment i control rigoroses, seguint i aprofundint en els plans d’acció ja desenvolupats per l’Ajuntament (PAES, Pacte d’Alcaldes, etcètera).
Al temps, es millorarà la gestió dels residus, es revaloritzaran els espais verds urbans i es recuperarà una relació amb l’entorn de la ciutat, assegurant una transició urbana amable.
Apostem per un aire net
Posarem en marxa l’elaboració d’un Pla de control i millora de la qualitat de l’aire, així com objectius per a la reducció d’emissions.
Establirem indicadors de salut de l’aire, efectuar un seguiment continuat dels mateixos, i facilitar a la ciutadania informació accesible i fàcilment comprensible.
S’auditaran els edificis municipals, per tal de detectar el síndrome dels «edificis malalts» que afecta la salut dels seus usuaris, i reforma urgent dels edificis afectats.
Crearem un registre municipal d’instal·lacions contaminades i/o contaminants, a través del qual establir les àrees i/o instal·lacions objecte d’actuacions del Pla de desmantellament i eliminació de focus de contaminació química. Objecte d’actuació prioritària serà l’eliminació i descontaminació d’instal·lacions amb amiant.
Reduir la contaminació lumínica
Elaboració i execució d’un Pla d’adequació de l’enllumenat públic amb l’objectiu de reduir les emissions lumíniques a l’atmosfera, prenent com a referència els estàndards europeus, així com per tal d’incrementar l’eficiència incorporant criteris d’adaptació i d’optimització del rendiment dels sistemes existents que previnguen la contaminació lumínica i minimitzen el consum energètic, al temps que es garanteixen les condicions de confort i nocturn als carrers.
En els plans de renovació i eficiència energètica de l’enllumenat, cal afegir criteris d’optimització del rendiment dels sistemes d’il·luminació existents, en lloc de la simple substitució de lluminàries.
Estudi i seguiment dels efectes ambientals dels sistemes d’enllumenat públic, per prevenir efectes no desitjats sobre la salut humana (afeccions a la son).
Pla de racionalització de punts de llum, per tal de reduir la seua excessiva densitat en els carrers amb repetició innecessària de punt d’il·luminació, que no sols generen contaminació lumínica, sino de espai per als vianants, despesa de consum elèctric…
Reducció del soroll i prevenció de la contaminació acústica
Ampliació dels mapes acústic a aquelles vies no incloses (el Calvari, Castell, etc.) i incorporació de l’afecció dels grans esdeveniments a les zones en les que se celebren (zona Colònia Madrid, l’Aigüera, Plaça de Bous).
Desenvolupament i seguiment dels plans d’actuació a partir dels mapes de soroll, amb objectius, mesures i indicadors clars.
Modificació de l’ordenança del soroll, amb la col·laboració de les associacions de comerciants i d’oci i restauració, que es va quedar pendent en aquesta legislatura per la incapacitat del govern de PP i CBM de portar a terme aquesta iniciativa del nostre grup municipal de Compromís.
Promoure la vida sana
Realitzar campanyes de comunicació i sensibilització de la ciutadania sobre la relació directa entre la qualitat de l’entorn i dels aliments i la salut.
Fer xarrades i tallers a les escoles, associacions de veïns etc., sobre alimentació fomentant la dieta mediterrània i el consum de productes ecològics i de comerç de proximitat.
Realitzar fires de productes ecològics, comarcals i locals, i assegurar la presència de la producció ecològica als mercats de Benidorm.
Promourem l’activitat física com a element essencial en el manteniment de la salut i la prevenció de malalties, creant itineraris de passejada, a més de reforçar un servei de bicicleta de qualitat a Benidorm.
Estalvi energètic i generació d’energia de fonts renovables
Crearem una Agència Municipal de l’Energia, amb participació d’organitzacions socials, encarregada de desenvolupar els programes d’actuació necessaris, d’acord al Pla d’acció per a l’eficiència energètica de la UE, que pretén reduir les emissions de CO2 en més d’un 20% per a l’any 2020.
L’Agència dissenyarà un Pla d’Eficiència Energètica Municipal, que tindrà com a objectius la prevenció del canvi climàtic, l’estalvi energètic i la reducció d’emissions, així com la generació d’energia de fonts renovables. El Pla inclourà entre les seues actuacions les següents:
Realització d’auditories energètiques en els edificis i dependències municipals i implementació de les mesures adients per garantir l’estalvi i ús eficient de l’energia en la il·luminació i climatització dels edificis públics.
Elaboració i difusió d’un manual de bones pràctiques en l’ús de l’energia dirigit als treballadors municipals, en particular, als responsables de tasques de manteniment d’edificis, mitjançant accions de sensibilització i formació.
Realització d’un diagnòstic energètic de la flota de vehicles municipals i elaboració d’un pla d’actuació per incrementar l’eficiència energètica i la mobilitat sostenible, incorporant l’ús de bicicletes, tricicles de repartiment, vehicles elèctrics.
Promoure i proposar la implantació de fonts d’energia renovables (solar tèrmica/fotovoltaica, biomassa, geotèrmica) en les dependències municipals per incrementar l’autosuficiència energètica.
Actuar com a oficina d’informació al ciutadà sobre la implementació d’energies renovables i mesures d’eficiència d’estalvi energètic.
Ampliació dels punts de recàrrega elèctrica per a vehicles a motor a la ciutat i als pàrquins municipals.
Aplicar mesures de lluita contra la pobresa energètica: tallers de formació en eficiència energètica i factures a treballadors socials i famílies, difusió i tramitació del bo social, xicotetes inversions en millores d’aïllaments i instal·lacions…
La Regidora d’Urbanisme
Modificarà l’ordenança reguladora d’obres d’edificació i activitats, per a incloure criteris de bioconstrucció i estalvi energètic a les noves construccions.
Establirà mesures fiscals, normatives i administratives per a fomentar la rehabilitació energètica d’edificis, que afavorisquen projectes d’autoconsum energètic, aïllament i ventilació eficient d’edificacions així com l’arquitectura sostenible i bioclimàtica.
En la rehabilitació dels barris es prendran mesures per assegurar la ventilació dels carrers i la protecció davant la insolació -ombrejats, tendals, arbrat d’ombra – per tal de reduir l’efecte illa de calor que redueix el confort ambiental en l’entorn urbà.
La Regidoria d’Escena Urbana i Mobilitat, prendrà mesures per tal de:
Promoure l’ús del cotxe elèctric, així com vehicles elèctrics per la distribució de mercaderies. Es facilitaran esquemes col·laboratius d’ús del cotxe (associacions de propietaris de cotxes compartits), sistemes de gestió i agregació de la demanda de transport (viatge compartit), i de distribució de mercaderies.
Aplicar mesures de prevenció de la contaminació produïda per les motos, fent respectar les limitacions d’accés per a vehicles motoritzats als espais reservats als vianants, i amb el control sistemàtic de les emissions sonores i gasoses.
Eficiència i transparència en la gestió del cicle integral de l’aigua
Elaborar i executar un Pla Integral de la Gestió de la Demanda d’Aigua en la ciutat de Benidorm, amb el objectiu d’incrementar l’eficiència en l’ús i l’estalvi d’aigua, tal com s’ha fet en altres ciutats.
Auditoria de l’estat de les xarxes de subministrament d’aigua potable i clavegueram. Auditoria de l’ús de l’aigua en totes les dependències municipals, així com les mesures d’informació, sensibilització, formació i tecnologies necessàries per reduir l’ús de l’aigua i millorar la reutilització d’aigües residuals depurades.
Desenvolupar programes educatius en torn a l’estalvi i ús eficient de l’aigua, i la importància dels ecosistemes aquàtics per la nostra qualitat de vida, adreçats a centres educatius infantils i juvenils i associacions ciutadanes.
Prohibició del tall de subministrament d’aigua potable per impagament als usuaris domèstics en situació de pobresa, d’acord amb els informes preceptius i periòdics dels Serveis Socials de l’Ajuntament.
Posada en valor de les nostres infraestructures hidràuliques històriques (font de Carreres, de Lliriets, bassa de Thous, Séquia Mare).
Pla de renovació de les canonades i reducció de les pèrdues en les xarxes de distribució d’aigua potable.
Promoure la xerojardineria (jardins amb plantes de baixa demanda d’aigua) prioritzant la plantació d’espècies mediterrànies en els parcs i jardins públics.
Fer un diagnòstic dels punts d’abocament d’aigües residuals a sèquies, elaborant un pla de connexió dels desguassos a la xarxa de clavegueram, per tal d’evitar qualsevol tipus de contaminació al nostre entorn.
Reforçar el servei d’inspecció dels sistemes d’evacuació d’aigües residuals a la xarxa de clavegueram municipal, per tal de garantir la compatibilitat dels abocaments amb els requeriments de qualitat de les instal·lacions de depuració municipals.
Menys residus, més recursos
Una estratègia sostenible de gestió dels residus sòlids urbans hauria de basar-se en l’estratègia anomenada «4R+P» (reduir, reutilitzar, reciclar, reparació i permuta), per tal d’assolir els estàndards europeus de reducció, reutilització i reciclatge. En la transició a esta estratègia, elaborarem un Pla Municipal de Gestió de Residus Sòlids Urbans, i en el seu marc s’introduiran millores com ara:
Establiment i seguiment d’objectius de reducció de residus i millora del reciclatge als concessionaris de recollida de residus per a minimitzar el rebuid d’abocador, en lloc de pagar més per un major volum
Racionalització de les freqüències i rutes de recollida dels residus, per evitar el desbordament de contenidors al temps que es redueixen els desplaçaments dels camions de recollida.
Recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus (actualment tractada com a rebuig) introduint el 5è. contenidor; tal com es fa amb els envasos, paper i cartó i vidre. Aquests residus orgànics domèstics juntament amb les restes de podes i altres restes orgànics, permetran la fabricació de compost d’alta qualitat per a ser utilitzats com a fertilitzants orgànics en els parcs, jardins i horts urbans, així com en els horts que envolten la ciutat.
Realització de campanyes d’educació i sensibilització tant als ciutadans com als comerciants per tal de reduir la generació de residus d’envasos i embalatges, millorar l’eficàcia de la recollida selectiva i prevenir comportaments incívics.
Promoure la creació de tallers de reparació d’electrodomèstics així com mercats de productes de segona mà en col·laboració amb associacions veïnals, socials i ciutadanes, per afavorir la reutilització dels productes i lluitar contra l’obsolescència programada.
Més arbres, més zones verdes
Completar la xarxa de zones verdes en tota la ciutat, aprofitant les instal·lacions o solars municipals que estiguen disponibles, i amb convenis per a l’aprofitament de solars de propietat privada, amb l’objectiu d’aconseguir els ràtios espais verds per habitant recomanats per la OMS.
Aquesta xarxa ha de fer-se a diferents escales: jardí, parc infantil, parc de barri, parc de districte…unides per passejos enjardinats, i carrers per als vianants, de manera que es configure una vertadera xarxa verda, útil per als desplaçaments per als vianants, la passejada i l’exercici.
Cal un canvi de model de jardineria cap a un més sostenible i mediterrani, prioritzant les plantes i arbres mediterranis en els jardins i parcs públics, millor adaptats al clima local i que requereixen menys intervencions de manteniment.
Posada en marxa d’un pla de canvi de l’arbrat en els carrers cap a espècies frondoses, de fulla caduca, que temperen la calor i contribuïsquen a la regulació tèrmica. Pla sistemàtic d’eixamplament dels escocells (terra al voltant de l’arbre), actualment insuficient, la qual cosa contribueix a la mala salut dels arbres, i trasllat a distàncies adequades de les façanes, en relació a l’envergadura dels arbres, així com millora del sistema de rec.
Realització d’una avaluació de la situació dels parcs infantils als espais públics de la ciutat per procedir a la seua reparació i manteniment com a mesura urgent per garantir la seguretat de les xiquetes i xiquets que els fan servir. Elaboració d’un pla per a l’adaptació dels parcs infantils a les necessitats de xiquets i xiquetes amb diversitat funcional.
Augment de les zones acotades per als gossos a tots els barris de la ciutat, per tal que puguen gaudir d’un terreny ample per córrer i fer les seus necessitats, i així no embrutar els carrers.
Realització de campanyes educatives i d’informació als propietaris de gossos sobre les ordenances municipals i les sancions previstes, per tal de garantit la retirada dels excrements de les voreres. Aquesta tasca es farà en col·laboració amb les associacions veïnals, les associacions de protecció animal, i clíniques veterinàries.
Millora de la freqüència de la neteja viària (agranat i neteja amb aigua) per tal que els barris de la ciutat puguen gaudir d’un ambient urbà saludable.
Ampliació dels horts urbans a la ciutat, estenent-los a tots els barris de manera progressiva.
Reconstruir el vincle de la ciutat amb l’Horta i els parcs naturals:
Realització d’actuacions per comunicar els eixos verds urbans amb l’entorn periurbà, a manera de corredors ambientals que penetren i travessen la ciutat, enllaçant amb les àrees no urbanitzades.
En els terrenys d’hora no aptes per a l’agricultura professional, o situats en la perifèria, crear mes horts socials urbans autogestionats. En aquest sentit, facilitarem ajuda per a l’obtenció de permisos dels propietaris i drets de reg, i fomentar activitats de formació en horticultura ecològica.
Protecció dels nostres parcs naturals i ampliació de les rutes senderistes, amb una correcta senyalització.
Biodiversitat urbana i control biològic de plagues
Elaboració d’un pla d’actuació per incrementar la població d’aus insectívores en la ciutat, mitjançant la construcció o habilitació de nius, i la reintroducció d’espècies. Estos animals no només incrementen la biodiversitat urbana, sinó que actuen de manera efectiva reduint les plagues de mosquits i altres insectes voladors.
Elaboració d’un pla d’actuació relatiu a la població dels gats ferals (gats de carrer) per evitar la seua proliferació al mateix temps que es té cura cura de la seua salut. En desenvoluparà un pla de captura, esterilització i solta dels animals aixó com de desparasitació i tractament veterinari, d’acord amb les recomanacions de les plataformes de defensa animal.
Autorització a les persones voluntàries perquè es facen càrrec de l’alimentació de gats de carrer, però amb regulacions: dispensació únicament de pinso sec i manteniment de la zona neta.
Suport a les associacions protectores d’animals per a l’acolliment d’animals abandonats i la gestió de l’adopció, evitant el seu sacrifici.
Gestió pública eficaç i participada
El Consell local de Medi Ambient serà l’órgan de participació ciutadana, estarà integrat per les organitzacions ecologistes, ambientalistes i professionals relacionades amb els temes ambientals, així com per professors i tècnics de les Universitats coneixidores d’aquestes àrees. El seu caràcter serà mes que consultiu, ja que el Reglament que es dotarà li permetrà discutir i proposar iniciatives i polítiques, revisar i complementar les actuacions municipals, i fer el seu seguiment i avaluació.
Estudiar la possibilitat de recuperar la gestió directa de les contractes de subministrament d’aigua, neteja viària i residus, així com la de jardineria i resta de contractes de serveis vinculats al medi ambient.
Si la remunicipalització d’aquests serveis no és possible, realitzarem un control efectiu de les condicions dels contractes de les empreses per garantir al màxim els drets dels ciutadans, el compliment del plec de condicions, i l’actualització del mateix.
Afavorirem la contractació de proveïdors locals, i inclourem requisits ambientals (compra verda) per als subministraments destinats a l’Ajuntament i les activitats que aquest promoga o subvenciones.
Igualment, s’establiran condicions de qualitat i respecte ambientals en la contractació pública municipal així com en les convocatòries d’ajudes i subvencions de totes les àrees municipals.
Es promourà, en col·laboració amb les Universitats públiques, la R+D+I en matèria mediambiental, concorrent a iniciatives europees a la recerca de finançament, coma ara el programa H2020.
Creació del catàleg d’arbres monumentals, que va ser una moció del nostre grup municipal no realitzada pel govern de PP i CBM, de manera que se senyalitze georeferenciadament la ubicació i es descriguen les característiques dels exemplars.
Ampliació del número de guardes rurals de l’Ajuntament de Benidorm per afavorir la conservació i protecció del nostre medi ambient.
Modificació de l’ordenança de Medi Ambient, procés iniciat en la legislatura 2015-2019 i mai acabat per la mala gestió del govern de PP i CBM.
Transparència
Establiment d’un sistema d’indicadors ambientals a escala municipal per tal de realitzar un seguiment exhaustiu de la qualitat del medi ambient en les seus diverses components (estat i qualitat de l’aire, l’aigua i el sòl; soroll, emissions lumíniques, substàncies tòquixes, emissions electromagnètiques, biodiversitat urbana, generació de residus, etc..)
Publicitat de totes les dades replegades dels mesuraments del sistema d’indicadors així com elaboració i presentació intel·ligible i transparent al públic en general de les dades replegades a través de la web de l’ajuntament. Incorporació de la informació generada pel sistema d’indicadors ambientals municipal a l’Anuari Estadístic de Benidorm.
Publicitat a la web de l’Ajuntament dels resultats de les auditories als serveis municipals vinculats al medi ambient, i de les memòries anuals d’activitats dels serveis, agències i consells vinculats a la política ambiental municipal.
Informació, educació i participació ciutadana
Engegarem un procés d’Agenda 21 local, és a dir, d’elaboració participativa d’un Pla municipal d’actuació en relació amb el medi ambient.
Establirem programes d’educació ambiental i per al consum responsable, tant en els centres escolars, com en locals municipals o en col·laboració amb entitats ciutadanes.
Desenvoluparem campanyes de sensibilització, formació i foment de la cultura de la sostenibilitat respecte a l’energia, l’aigua i els residus en tots els àmbits de la ciutat (ciutadania, comerç, indústria, primari) mitjançant actes públics, taller, jornades, cursos i congressos.
Recolzarem activament a les associacions i moviments socials de protecció del medi ambient i la naturalesa, així com les iniciatives sorgides de les associacions veïnals.
Promoure la Dieta Mediterrània Valenciana, subscrivint la iniciativa de Guia d’Alimentació Saludable. La dieta mediterrània ha estat reconeguda com un dels models d’alimentació més saludables, per la seua associació amb una major esperança de vida i pel seu efecte protector front malalties cròniques.