Per al col·lectiu de Compromís Per Benidorm els animals importen i molt. Considerem essencial el benestar animal i treballar per millorar les condicions de vida dels animals forma part de les nostres prioritats. És per això que creiem necessari dur a terme les següents mesures a la ciutat de Benidorm, com a part d’una transició necessària en la què els animals tinguen no sols cabuda sinó també importància I consideració:
Facilitar espais I instal·lacions adequades de titularitat pública a la ciutat, declarant com a nuclis zoològics per tal d’establir protectores d’animals amb àmplies I adequades instal·lacions. A més d’atacar la recomanació legal que aconsella que els municipis treballen preferiblement amb protectores i no amb gosseres, ja que les primeres respecten la vida dels animals i les segones sacrifiquen.
Declarar Benidorm “ciutat lliure d’espectacles amb animals” i no subvencionar amb diners públics municipals cap acte on és maltracten animals. Promoure les modificacions de les ordenances municipals per no permetre a la nostra ciutat aquells espectacles que comporten maltracte animal. Aquestos espectacles en zoològics, circs, fires I d’altres, impliquen crueltat, maltractament I sofriment, no solament durant les actuacions, sinó també en les condicions en les que viuen, la seua alimentació, les cures higièniques-sanitàries I al transport, entre altres.
Dur a terme campanyes anuals d’esterilització felina i canina: l’esterilització de les mascotes (especialment de gats i gossos) és un acte de responsabilitat cap a elles, bàsica per prevenir i evitar problemes de salut i afavorir el benestar general dels animals. Així com que mitjançant ella, evitarem l’abandonament de milers de gossos i gats i en molts casos el seu sacrifici. És necessari fer campanyes anuals de sensibilització i dur a terme campanyes d’esterilització en col·laboració amb els centres i facultats veterinàries de la ciutat per un menor cost d’ operació.
Aplicar un PEF (Pla d’Esterilització Felina) amb les colònies de gats del carrer. Un pla que protegisca tant als felins com als voluntaris i voluntàries, mitjançant el reconeixement de la figura de les persones voluntàries, a les que se’ls permetria alimentar amb pinso sec (que no embruta), a les colònies de gats de carrer. Possibilitat de carnet de persona col·laboradora i curs formatiu. Tractant així mateix de dur a terme un control sanitari de les colònies, procurant la desparasitació externa i interna, així com la detecció d’animals amb símptomes de malaltia.
Realitzar campanyes per fomentar les vacunacions dels animals de companyia: Com que l’IVA dels serveis veterinaris és del 21% moltes persones troben serioses dificultats per dur al dia les vacunes de la seua mascota, el què perjudica que els animals reben un adequat control veterinari, posant en risc la seua salut i també la de la resta de la ciutadania, ja que moltes de les malalties que es trobaven eradicades poden tornar a aparèixer al a nostra ciutat. Per tots aquestos motius, des de Compromís veiem necessari dur a terme campanyes municipals, en favor de fomentar les vacunacions dels animals de companyia.
Habilitar, ampliar i condicionar amplis espais públics per a l’esplai dels animals, on puguen gaudir i desenvolupar les seues necessitats fisiològiques. Creiem necessari habilitar a la ciutat més i millors zones àmplies d’esbargiment per a gossos. Zones que hauran d’estar delimitades i adequadament condicionades, perquè els animals puguen fer les seues necessitats, així com l’exercici que requereixen. Aquestes zones són a més necessàries per a l’esplai dels animals i per la seua socialització i salut física i mental. A més, eixes mateixes instal·lacions podrien ser usades per a dur a terme cursos d’educació o altres activitats per a mascotes i propietaris.
Fomentar mitjançant campanyes l’adopció i conscienciar contra l’abandonament d’animals. Al País Valencià són milers els animals abandonats cada any, no sols gossos i gats, sinó que també va en augment l’abandó d’animals exòtics. Aquests animals són fruit de cadellades no desitjades, per la falta d’esterilització, o de regals o capricis dels quals acaben cansant-se perquè suposen una responsabilitat que moltes persones són incapaços d’assumir. Estos animals acaben al carrer, sacrificats a les gosseres o en el millors dels casos en protectores d’animals, que es troben al límit de la seua capacitat i a la vora de la ruïna econòmica. Per això creiem necessari realitzar campanyes de conscienciació per evitar l’abandó d’animals i potenciar la seua adopció, perquè són éssers vius i mereixen una segona oportunitat.
Fomentar campanyes educatives per la defensa i protecció animal: Perquè promoure iniciatives des de l’Ajuntament com campanyes educatives que advoquen pel respecte animal és un dels aspectes més important per transmetre i afermar en la societat, el respecte als animals i la promoció del benestar animal a la nostra ciutat.
Incrementar els controls sobre la venda d’animals. Els animals en venda a les tendres, procedeixen de criaders on normalment estan tancats en xicotetes gàbies, amb no sempre adequades condicions higièniques ni sanitàries i on són explotats per vendre els seus cadells. Tampoc les condicions en les què viuen a les botigues són adequades, ni la seua exposició i exhibició als aparadors és admissible. Al mateix temps, veiem necessari també dur a terme un control de la comercialització dels animals que no pertanyen al nostre ecosistema, ja que el transport d’animals cap a llocs fora del seu habitat pot ocasionar-los greus lesions i inclús la mort. Així com també trobem necessari reforçar els controls i persecucions de la venda i cria il·legal.
En la mesura de les possibilitats, prioritzar el control d’animals no-censats mitjançant fàrmacs esterilitzadors i no sacrificant (coloms, esquirols, gavines, etc.). Els sistemes utilitzats en l’actualitat, a més de provocar el sofriment de l’animal i cercar la seua mort, solament aconsegueixen una reducció transitòria del seu nombre, ja que la població torna a augmentar quan es deixen d’utilitzar. La utilització de fàrmacs esterilitzadors redueix la quantitat de naixements, aconseguint disminuir el nombre d’animals d’estes espècies, d’una manera més ètica, progressiva i permanent.
Elaboració d’un pla d’actuació per controlar la superpoblació de gavines i coloms a la ciutat, basat en la detecció i eliminació de fons d’alimentació i refugi, l’ús de pinsos anticonceptius, i campanyes de sensibilització ciutadana per evitar la seua alimentació en places i parcs. Així mateix, la introducció d’aus depredadores com el falcó peregrí col·laborarà en esta tasca de control de la població de coloms, al temps que incrementarà la biodiversitat urbana.
Propiciar el transport d’animals als mitjans de transport públics de la ciutat amb la col·laboració de l’empresa d’autobusos interurbà i del TRAM. La intenció és afavorir la mobilitat sostenible, tant per als viatgers i viatgeres amb necessitats especials, com per a aquelles i aquells que gaudeixen de la companyia d’una mascota.
Major control de la implantació dels microxips en animals de companyia. Aquesta mesura permet identificar ràpidament als animals perduts i als seus cuidadors i cuidadores, així com prevenir i identificar els o les causants de l’abandó. Al mateix temps, aniria acompanyat de la creació d’un registre d’animals de companyia. Amb un certificat que els identifique, i introduir-los en mecanismes de control poblacionals, mitjançant certificats de naixement i defunció expedits per professionals veterinaris. Així com, la creació d’una web municipal d’animals perduts, on els cuidadors i cuidadores i la policia local tinguen més facilitat per a identificar als animals perduts i per donar més facilitats als propietaris i propietàries per trobar-los
Recuperació de la ‘Brigada Marró’ de la Policia Local de Benidorm. De vegades, els propietaris i les propietàries de mascotes no actuen responsablement amb els excrements dels seus companys i companyes animals i els deixen a la via pública, embrutant així els carrers i oferint una mala imatge de la ciutat. Per això, volem recuperar la ‘Brigada Marró’ de la policia local, que controle i sancione aquestes actituds incíviques.
Reconversió Plaça De Bous per a usos aprofitables per a la ciutadania de Benidorm. Acabar amb el maltractament animal a la plaça de bous municipal no significa que deixe de ser una font d’ingressos. Per això, volem que es destine a usos alternatius, com concerts o grans esdeveniments.
Estudiar la possibilitat per destinar una part de les nostres platges a un espai de convivència entre les persones i els animals per a què tots puguen gaudir del turisme de Benidorm.