Des de Compromís considerem que la Cultura ha de tindre una planificació que implique el màxim de sectors que impulsen les nostres arrels i que done prestigi a la nostra ciutat.
Benidorm no es només una ciutat de turisme i platja, sinó que ha de ser una ciutat que oferisca al visitant una oferta d’activitats culturals, perquè siga una ciutat creadora de cultura plàstica, musical, compromesa amb espais oberts per a art modern i alhora recuperadora dels costums tradicionals i autòctones.
Des de Compromís és una idea que hem dut a terme des del principi de la legislatura, per això hem promogut, amb més o menys cas des del govern local, accions que fomenten la recuperació i posada en valor del patrimoni històric i cultural de Benidorm, com la localització i senyalització del brollador d’aigua dolça de les Fontanelles en plena platja de Ponent, la promoció de la protecció (sense que PP i CBM hagen fet res en aquest sentit) de les fonts històriques de la ciutat, la senyalització dels carrers per on passava la Séquia Mare (encara pendent), la declaració del bollo de Sant Blai de Benidorm com a Bé de Rellevància Local (que el PP ha deixat en un calaix) o la salvaguarda del fris de l’antic hotel Selomar o de l’obra perduda de Pedro Delso, entre altres propostes.
Per tant, des de la comissió de cultura i patrimoni considerem que s’haurien de treballar en els següents punts:
Crear un consell de Patrimoni i cultura, utilitzant com a base el jurat dels premis Ciutat de Benidorm, en què els components d’aquest patrimoni no tinguen cap càrrec polític.
Recuperar el patrimoni local abandonat com les fonts històriques (font de Carreres, font de Lliriets, bassa de Thous) i condicionar els camins existents per a poder visitar aquestes fonts.
Considerar i celebrar la segona Carta de poblament de Benidorm concedida per Beatriu Fajardo, igual que se celebra la primera atorgada per Bernat de Sarrià.
Aconseguir que les dames i les reines de les festes tinguen els vestits totalment gratuïts, i que totes les joves i xiquetes tinguen el mateix dret siguen de la classe social que siguen, tal com es feia anteriorment.
Treballar amb la Comissió de Festes Majors Patronals perquè les futures dames estiguen empadronades a Benidorm com mínim un any.
Aconseguir una carpa municipal i popular de festes majors patronals, perquè la puga utilitzar i gaudir tota la ciutadania de Benidorm
En les festes patronals cal recuperar i conservar les nostres tradicions antigues (vestits, vestimenta, sabates, etc.).
Consolidar i ampliar la col·laboració amb les entitats festeres de Benidorm
Promoure la recuperació dels focs tradicionals a les Festes Majors Patronals
Creació d’una mancomunitat cultural de la Marina baixa.
Creació d’un festival d’arts escèniques multidisciplinar perquè s’incorporen performances, danses i música d’orquestra.
Creació d’una escola de danses tradicionals municipal.
Creació d’una escola de Dolçaina i Tabalet i altres instruments tradicionals perquè aquells músics que es vulguen especialitzar en aquests instruments tan lligats a les festes valencianes, no s’hagen d’anar a estudiar al conservatori del Grau de Gandia.
Continuar amb la política de grans esdeveniments, de manera sostenible i en coordinació amb la Fundació Visit Benidorm però també amb el veïnatge per tal de disminuir molèsties i per facilitar la integració dels esdeveniments amb els barris
Habilitació en tots els barris de biblioteques en horaris continuats i sobretot en èpoques d’exàmens.
Creació de Ludoteca en tots els barris per als menors de 18 anys perquè tinguen un espai per a reunir-se i així poder compartir les seues inquietuds culturals amb horaris flexibles.
Fomentar les escoles de teatre amb col·laboració de l’ajuntament perquè realitzen tota mena d’obres de teatre a preus assequibles, per a millorar el nivell cultural de la ciutat de Benidorm.
Desenvolupar una programació cultural local estable i coordinada amb les diferents regidories i associacions
Col·laboració amb la Generalitat per a dotar de contingut el Centre Cultural de Benidorm
Creació d’un certamen de bandes de música de la ciutat, amb la participació de les nostres tres bandes
Potenciar i conservar els nostres menjars típics locals i que els ensenyen en les escoles d’hostaleria.
Difondre conferències de diverses temàtiques culturals per tothom.
Crear i fomentar un banc de socialització de llibres, especialment en valencià
Establir un escut i bandera oficial de Benidorm per a complir el Decret 116/1994, de 21 de juny, del Govern Valencià. Només existix un escut barroc oficiós inventat a instàncies de la llei de 1837 que obligava als municipis la tinença d’escut. Actualment no n‘existeix cap en el DOGV
Impulsar el reconeixement del Bollo de Sant Blai de Benidorm com a Bé de Rellevància Local
Posar en valor les excavacions del Tossal de la Cala, les troballes del Castell, ambdós amb subvenció de la Generalitat, i la Torre de les Caletes
Creació del Catàleg de Béns Local, tal com obliga la llei, per a afavorir la protecció i conservació del nostre patrimoni.
Posar realment en funcionament el catàleg d’artistes de Benidorm, per poder omplir els nostres carrers i centres artístics de les diferents arts dels professionals de la ciutat. Aquesta iniciativa, sorgida a través d’una moció del nostre grup municipal no ha sigut desenvolupada pel govern del PP i CBM, que mai ho ha utilitzat.
Protegir el fris de l’antic hotel Selomar
Recuperar i conservar les obres abandonades de Pedro Delso
Conservar, senyalitzar i posar en valor la cova Gelada, que conté restes arqueològiques de l’època paleolítica
Promoure els encontres interculturals entre les diferents nacionalitats i cultures de Benidorm
Consolidar i fomentar l’agermanament de Benidorm amb les ciutat agermanades i impulsar l’agermanament i la interrelació amb altres grans ciutats de la Mediterrània i d’Europa. (Programes d’agermanament i intercanvi amb altres ciutats amb característiques similars, on destaquen el component cultural i patrimonial, l’àmbit mediambiental i econòmic)
Adopció de programes de difusió social de la riquesa patrimonial, cultural, gastronòmica, festiva i econòmica de les comarques valencianes.
Establiment de convenis amb entitats i plataformes que integren a les persones nouvingudes per tal d’afavorir el mutu coneixement i la seua plena integració des del respecte a la multiculturalitat.
Impulsar programes municipals de sensibilització adreçats a la població en edat escolar al teixit associatiu, facilitar sempre espais de festa i trobades culturals entre les diferents nacionalitats que conviuen a la nostra ciutat.