La situació de la desocupació i falta d’alternatives laborals és un gran problema en molts barris. L’accés a una ocupació de qualitat i digna, ha de ser l’eix conceptual central per a possibilitar el benestar i desenvolupament personal i social, per tant, és condició necessària per a parlar de satisfacció i felicitat personal en una societat justa i equlibrada.
D’altra banda, les economies verdes i sostenibles poden esdevenir una important generació d’ocupació, la qual cosa implica una vinculació amb el territori.
Per tant, i paral·lelament a estes consideracions conceptuals, hem de recuperar la iniciativa pública, en polítiques actives d’ocupació com a garantia d’igualtat d’oportunitats i no discriminació en l’accés a l’ocupació.
Potenciació i modernització de l’Agència de Desenvolupament Local, de manera que es millore la funció de la intermediació entre l’oferta i la demanda. Integració en el banc de dades General i interconnexió amb el SERVEF.
Pacte local per l’ocupació.
Fomentar iniciatives locals d’ocupació com a punt de suport a polítiques actives i amb participació de l’Ajuntament.
Estar oberts al diàleg amb els sectors socials implicats, com són els col·lectius de persones aturades, empresaris, sindicats…Per tal de buscar estratègies globals en polítiques d’ocupació.
Formació ocupacional específica i adaptada.
Professionalització i un Pla de Millora dels serveis públics en polítiques actives Caldria formar els treballadors i les treballadores dels serveis públics per a donar resposta als nous reptes i paradigmes del mercat laboral.
Millora en eficàcia dels programes formatius adequats a les necessitats del mercat laboral. Cal dissenyar i reorganitzar l’oferta formativa ocupacional, per a persones aturades, i que siga continua per a persones amb programes de millora d’ocupació.
Millora en el servei orientat a l’empresa. A l’empresari, se li ha donat assessorament en la contractació i millora de les seues prestacions, és a dir, formació a la carta i atenció on line.
Cal posar especial atenció tant en polítiques actives com passives (ajudes i subvencions) a les persones aturades de llarga durada i altres col·lectius socials (joves, dones, persones amb diversitat funcional, persones major de 45 i treballadors/es autònoms).
Impulsar noves polítiques igualitàries en matèria d’ocupació.
Increment significatiu del pressupost adreçat a les polítiques actives d’ocupació, amb especial atenció als col·lectius amb risc d’exclusió i a la joventut.
Foment de l’emprenedoria entre les dones tenint en compte la realitat del perfil d’emprenedora que es dóna a la pràctica.
Creació d’una borsa de treball amb perspectiva de gènere, que siga de proximitat des dels districtes que vincule les necessitats del comerç de proximitat i l’hostaleria amb les empreses locals.
Potenciació de noves iniciatives d’ocupació.
Promoure les cooperatives com una via per afavorir un canvi productiu. Les cooperatives són empreses amb valors capaces d’aportar riquesa col·lectiva, ocupació estable i cohesió social, que estan centrades en les persones i representen un model generador d’ocupació, arrelat al territori i no discriminador:
Fomentar centres d’impuls empresarial, llançadores i vivers de cooperatives, que oferisquen a les persones emprenedores de la ciutat un entorn facilitador durant l’inici de l’activitat.
Crear suport específic per a la incorporació de persones joves, menors de 25 anys, a les empreses cooperatives i fomentar l’aprenentatge del cooperativisme als cicles d’ensenyament primari, secundari, universitari en la formació professional.
Afavorir la relació entre la Universitat i les empreses cooperatives per transferir coneixements als agents relacionats amb estos dos àmbits a partir de programes de pràctiques, borsa de treball, entre d’altres.
Establir incentius econòmics que afavorisquen la creació de noves empreses cooperatives com ara: ajuts a la constitució i a la incorporació de persones sòcies, ajuts per a la transformació d’empreses i associacions en cooperatives de treball.
Als concursos públics, promoure l’aplicació eficient de clàusules socials basades en el compromís efectiu de creació d’ocupació, desenvolupament local, cohesió social com ho fan les cooperatives.
Foment de l’emprenedoria
Impulsar el talent: aliança entre la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament que ha de comptar amb la representació de les empreses de la ciutat. Potenciar la relació entre estudiants, emprenedors i el món empresarial (face to face emprenedors/empresaris) per a rebre el suport dels seus projectes, per a permetre la transferència de coneixements de la universitat a la ciutat.
Creació d’una Oficina d’Atenció a l’Emprenedoria per a l’acompanyament en la creació d’empreses i suport als emprenedors, que actue com a finestra única per als nous projectes empresarials, agilitzant els tràmits amb l’Ajuntament, facilitant la cerca de locals comercials i d’inversors privats.
Creació d’una Oficina única virtual (associada a esta oficina d’atenció a l’emprenedoria), que permeta ser un portal d’emprenedors, amb informació, possibilitat de formació en línia, realització i assessorament de plans d’empresa de forma virtual, intercanvi d’experiències…
Instaurar un programa formatiu per a jover emprenedors i un programa específic d’assessorament i d’impuls per a les dones emprenedores.
Reformar la fiscalitat municipal per a l’impuls als emprenedors a nous espais de la ciutat: bonificació en la creació d’empreses tecnològiques i sostenibles, a més dels comerços de proximitat
Impuls del coworking
Ocupació verda
Segons un informe de l’OIT, la transició cap a una economia verda podria generar entre 5 i 60 milions d’ocupacions addicionals en el món al llarg de les properes dues dècades i ajudar a desenes de milions de treballador/es a eixir de la pobresa.
L’economia verda és aquella que resulta de la millora del benestar i de l’equitat social, alhora que redueix significativament els riscos ambientals i les escassetats ecològiques. Aconsegueix la creació de riquesa i valor tot reduint les emissions de carboni i la contaminació, millorant l’eficiència energètica i de recursos, i evitant la pèrdua de biodiversitat.
Crear llocs de treball amb moltes possibilitats de que perduren al final del projecte i formar persones en matèries amb futur en el camp ocupacional:
Formació d’agents energètics d’edificis que mitjançant un format similar als «tallers ocupacionals» es donés formació amb l’objectiu d’adquirir els coneixements bàsics de gestió i estalvi energètic.
Contractació dels agents energètics per part de l’ajuntament per tal d’actuar en els edificis mateixos de l’ajuntament, edificis de barris de la ciutat amb la participació de les Associacions de veïns, el comerç i hotels de la ciutat a través de les seues associacions i en edificis d’oficines que són grans consumidors d’energia i per tant són també potencials estalviadors.
Fomentar l’agricultura ecològica. Començant per l’accés a la propietat de la terra i a recursos financers, fins a la capacitació en les tècniques específiques de la producció ecològica i canals que permeten escurçar la cadena de distribució.
Comerç de proximitat
Establir una targeta de fidelització comuna per a tots els comerços de Benidorm, gratuïta i d’acumulació de punts que permet canviar per una sèrie de productes i premis
Crear la plataforma de compres on line gratuïta on els comerciants de la ciutat exponen exclusivament ofertes.
Celebrar la Fira de les Oportunitats de manera periòdia en un ubicació que permeta accés i aparcament fàcil.
Produir un programa d’ajudes per a la modernització del comerç local. Pla renove (formació, noves tecnologíes, contractació…) que incloga bonificació en l’IBI, impostos i taxes municipals.
Benidorm, ciutat creativa
El concepte de ciutat creativa està lligat a la producció d’ocupació. El sector cultural és hui en dia un dels sectors que més ocupació i millor remuneració aporta a les ciutats més desenvolupades, concretament els serveis culturals abasten més d’un terç de l’ocupació total d’estes ciutats.
Una ciutat com la nostra ha d’incorporar el sector cultural al seu horitzó de creixement i l’ajuntament ha de promoure polítiques creatives dirigides a afavorir les indústries creatives i la competitivitat de la ciutat, El desenvolupament de l’activitat creativa és un element bàsic per a la solidesa i desenvolupament de la ciutat.
Promocionar Benidorm a partir dels mitjans de comunicació. Aquestes ferramentes converteixen en atractives les ciutats per al gran públic. Per aquest motiu, cal atraure empreses de cinema i de publicitat per a convertir els carrers i edificis en escenaris d’anuncis i pel·lícules, a través del Benidorm Film Office.
Fomentar la cultura culinària, ja que està prenent cada cop més rellevància dins dels atractius dels destins turístics. En aauest sentit, proposem activitats com el «working tour gourmet», passeigs a peus guiats basats en la gastronomia que consisteix en un recorregut pels locals, botigues i mercats emblemàtics de la ciutat. També es poden elaborar rutes gastronòmiques específiques per bars i restaurants centrades en temàtiques concretes.
Ampliar la col·laboració amb ABRECA per a millorar les jornades gastronòmiques actuals i aconseguir una major implicació dels comerços i altres institucions de la ciutat.
Ocupació Juvenil
Emprenedoria Juvenil
Promoure l’emprenedoria com estratègia per millorar les oportunitats professionals, tant a nivell universitari com a nivell de formació professional:
Obrir nous camps de prospecció del mercat laboral als joves amb la creació d’un programa Benidorm Emprén. Poder participar en les sessions d’informació i orientació sobre la creació de la pròpia empresa en relació a nocions bàsiques per a la confecció del pla d’empresa, l’elecció de la forma jurídica, subvencions i finançament.
Potenciar el servei d’informació i assessorament de l’Espai Jove que de manera transversal amb l’Agència de Desenvolupament Local ajude als joves poder exposar el seu projecte/idea de negoci, sempre de manera confidencial i personalitzada, per valorar i orientar-lo cap el camí que s’ha de recórrer per convertir esta idea una realitat.
Qualitat del treball juvenil
Oferir un servei integral als joves en matèria d’ocupació i formació juntament amb l’Agència de Desenvolupament Local, el qual actua com a intermediari del mercat de treball i s’aplica una metodologia sistemàtica d’atenció personalitzada a les persones en situació d’atur i a aquelles que treballant, volen millorar la seua qualificació professional. Incorporar-hi assessorament sobre els drets dels treballadors joves.
Mantenir els tallers d’ocupació com a programes que faciliten a joves majors de 25 anys i en situació d’atur la millora de la qualificació i l’ocupabilitat per facilitar-ne la incorporació del mercat.
Programar cursos de formació, especialment a joves d’origen immigrant, que dote d’habilitats bàsiques per facilitar-los la inserció laboral (domini de les tecnologies de la informació i la comunicació, estratègies per a una entrevista de feina, coneixement de la llengua valenciana, etc.