Els principis bàsics que haurien de ser l’eix de l’Administració Municipal son: l’objectivitat, la imparcialitat, facilitar els drets i deures dels ciutadans i el progrés social. Per a aconseguir açò, fa falta una administració pública que siga eficaç i eficient, que siga àgil, i propera a les ciutadanes i ciutadans, és a dir, modernitzar-la.
Perquè siga efectiu s’hauran de treballar tres àmbits:
Administració Municipal incloent als responsables polítics i tècnics.
Àmbit de la ciutadania i les seues associacions.
Processos i dinàmiques administratives participatives.
Compromís Per Benidorm aposta per fomentar la participació ciutadana, en primer lloc, perquè es un dret fonamental. Una societat serà més democràtica com més compromesa és la ciutadania amb els assumptes públics i més possibilitat tindrà d’intervenir en les decisions que li afecten, i també més solidaria. En segon lloc, perquè cada vegada la nostra societat s’enfronta a problemes més complexos per als quals no hi ha solucions miraculoses. Les decisions unilaterals i imposades són sempre incompletes i estan abocades al fracàs. És amb la participació i la implicació de la diversitat d’opinions i d’interessos socials quan es podran donar respostes eficaces, perquè així s’enriqueix el diagnostic mitjançant la suma d’esforços.
L’accés a la informació és un dret fonamental de totes les persones i una part inherent i essencial per a l’exercici de la llibertat d’expressió, i els drets i llibertats de la ciutadania. Malauradament l’Ajuntament de Benidorm ha actuat, durant molt de temps de manera opaca, amagant o impedint que transcendira la informació que explica o es deriva dels processos de presa de decisions, de les seues accions i de la seua mateixa organització interna. I això que hi ha una ordenança de transparència i bon govern aprovada, però que no es compleix en la seua totalitat.
Paral·lelament els avanços tecnològics faciliten la publicació d’aquesta informació i n’abarateixen els costos, alhora que estimulen que siga compartida i reutilitzada. Per tot, proposem:
Universalitat del dret a l’accés a arxius i registres. La web municipal informarà, amb el màxim detall possible i amb la màxima facilitat i així es farà més universal l’accés als arxius i registres a les associacions, entitats i persones interessades i no limitar-la a l’impediment de ser part interessada. La única limitació ha de ser la Llei de Protecció de Dades.
Millora de la pàgina web municipal i el correu electrònic ciutadà. Impulsarem en la pàgina web un espai on es puguen presentar idees, opinions, suggeriments, fòrums de debat sobre temes d’interès municipal i similars.
Potenciar les xarxes socials municipals i impulsar la opinió i participació de la ciutadania en qualsevol de les xarxes. A més s’utilitzara com una una eina essencial de comunicació i transparència cap als nostres ciutadans.
Implementació de Software Lliure en l’Administració Local. Així s’estalvien costos associats a les llicencies de software i es generarà un estalvi significatiu en el cost final de les aplicacions.
Creació de Indicadors de la Gestió Municipal. La ciutadania té el dret a ser informada dels resultats de la gestió municipal, que ja estan definits en l’ordenança de transparència municipal, però no publicats. Aquesta informació s’haurà de difondre pels mitjans i xarxes socials de comunicació per assegurar el seu coneixement general.
Reforçarem la dotació econòmica dels pressupostos participatius, distribuint les aportacions entre projectes de ciutat i projectes de barri per a impulsar una major participació de tota la ciutat.
Creació d’un Pla de Foment de l’Associacionisme. Un gran teixit associatiu en Benidorm és un element fonamental per a la nostra ciutat. Per açò, es destinaran recursos públics al foment del desenvolupament de l’associacionisme, entès com l’expressió col·lectiva dels compromís de les persones amb la seua ciutat.
Participació en estudis i enquestes de Transparència. Participarem i col·laborarem en enquestes i estudis de transparència de Òrgans Col·legiats i ONGs i publicarem els resultats en un lloc destacat de la pàgina web municipal. Un model a seguir és el de Transparència Internacional una organització no governamental a escala universal i dedicada a combatre la corrupció.
Publicació de Informació sobre càrrecs electes i el Personal de l’Ajuntament. S’especifiquen dades biogràfiques de l’Alcalde/ssa i dels regidor/es de l’Ajuntament, les seues adreces electròniques i els sous i retribucions.
Es publicarà el Registre d’Interessos d’Activitats i de Béns contemplat en la Llei de Bases de Règim Local.
Es publicarà de forma completa la Relació de Llocs de treball (RPT) de l’Ajuntament.
Es publicarà la informació sobre els processos selectius del personal de plantilla (bases i composició del Tribunal, llistes d’admesos i exclosos, exàmens, etc)
Transparència Econòmico-Financiera.
Es publicaran els Comptes Anuals de l’Ajuntament (Balanç, Explica Resultat econòmic-patrimonial, i Memòria)
Es publicaran els Pressupostos de l’Ajuntament, així com la seua liquidació i avantprojecte.
Es publicaran Informes periòdics de l’execució dels Pressupostos.
Es publicaran les Modificacions pressupostàries aprovades pel Ple.
Es publicaran els Pressupostos dels organismes descentralitzats, Organismes Autònoms, Fundacions i Societats Municipals.
Es publicaran els Informes d’Auditoria o els dels Òrgans de control extern (Tribunals de Comptes) de l’Ajuntament.
Es publicaran els següents indicadors financers i pressupostaris: Superàvit o dèficit) per habitant (Resultat pressupostari ajustat / número habitants) i Autonomia fiscal (Drets reconeguts nets d’ingressos tributaris / Drets reconeguts nets totals).
Es publicara la llista i l’import de les obres i projectes de l’Ajuntament finançats per altes Administracions Públiques.
Es difondran els següents indicadors, relacionats amb els ingressos i despeses de la Corporació: Ingressos fiscals per habitant; Despesa per habitant; Inversió per habitant. Període mitjà de pagament i Període mitjà de cobrament.
Es publicarà l’import del deute públic municipal.
Es facilitaran dades sobre l’evolució del deute en comparació d’exercicis anteriors.
Es divulgaran els següents indicadors: Endeutament per habitant i Endeutament relatiu.
Transparència en la contractacions de serveis.
S’informarà sobre la composició i convocatòries de les Meses de contractació.
Es publicarà la convocatòria o obertura de concursos per licitacions.
Es publicarà, en la resolució de les licitacions, tant les entitats que han resultat guanyadores (adjudicatàries) com aquelles que no ho han sigut, i les raons de l’adjudicació.
Es publicarà l’import del ja executat i/o cobrat de les diferents obres i projectes finançats per altres Administracions Públiques.
Es publicarà la llista i quantia de les operacions amb els proveïdors més importants de l’Ajuntament.
Es publicarà la llista i la quantia de d’operacions amb els adjudicataris i contractistes més importants de l’Ajuntament.
Es publica el llistat d’empreses contractades per a les obres i projectes finançats per altres Administracions Públiques.
Transparència en Urbanisme i Obres Públiques
Tindran una secció visible en la Web dedicada a l’Urbanisme.
Estarà publicat en la Web el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU)
Es publicaran en la Web els mapes i plànols que detallen el PGOU
Es publicaran en la Web (i es mantindran sempre publicades) les modificacions aprovades del PGOU.
Decisions sobre requalificacions i adjudicacions urbanístiques.
Es publicarà informació precisa dels convenis Urbanístics de l’Ajuntament.
Es publicarà informació precisa dels Plans paricals sobre els usos i destinacions del sòl.
Es publicarà informació precisa de la normativa vigent en matèria de gestió urbanística de l’Ajuntament.
Es publicarà els projectes, els plecs i els criteris de licitació de les obres públiques més importants.
Es publicaran les modificacions dels projectes de les obres més importants.
Es publicarà el llistat d’empreses que han concorregut a la licitació de les obres públiques.
Es publicarà el nom de les empreses que han realitzat les obres d’urbanització més importants.
S’aportarà informació precisa sobre cadascuna de les obres més importants d’infraestructura que està en curs (Objectius de l’obre i responsable municipal; contractista/s responsable/s; import pressupostat; període d’execució).
Es publicarà la data concreta prevista per a la finalització de les obres municipals més importants (més de 500000€) o bé la data concreta d’inici i el termini d’execució d’aquestes obres.
Es difondrà periòdicament (almenys semestral informació sobre les obres d’infraestructura realitzades, i/o les aprovades pendents d’execució (informes, comunicats, notes de premsa, etc.)
Es divulgaran els següents indicadors: Inversió en infraestructures per habitant; Percentatge d’ingressos derivats de l’urbanisme / Pressupost total d’ingressos i Percentatge de despeses derivades de l’urbanisme / Pressupost total de despeses.
Creació d’un portal de Open-Goverment. Crearem un portal de govern obert, on hi hagen almenys dos grans apartats. Per una banda, un portal de peticions on els ciutadans i ciutadanes puguen aportar al govern municipal les seues idees per a millorar la nostra ciutat a través de propostes concretes. Per una altra banda, un portal on el govern municipal pose a disposició els seus projectes de forma que la ciutadania puga fer comentaris i suggeriments sobre els mateixos, amb feedback constant amb la ciutadania.
Crearem un Consell Sectorial de la Gent Gran que siga una eina participativa per abordar els problemes de la gent major. I s’elaborara un Pla d’Acció per al col·lectiu.
Desenvolupar de manera participativa una Carta de Drets de la Ciutadania.
Crearem el Consell de Ciutat, on estaran representats les associacions de veïns i veïnes, les organitzacions socials, els sindicats, les associacions professionals i empresarials més representatives, les entitats associatives i els representats de les administracions públiques amb competències en l’àmbit local, desenvolupant així la figura prevista en el reglament de Participació Ciutadana, que el PP i CBM no han volgut desenvolupar.
Desenvoluparem un reglament per a la celebració de consultes populars
Ampliació de les ferramentes de participació ciutadana, en especial aquelles que utilitzen les noves tecnologies.
Complirem per complet l’ordenança de transparència per a què siga accessible tota la informació de l’Ajuntament a la ciutadania de Benidorm
Farem pública l’agenda de l’alcalde i els regidors a través de la web municipal
Revisarem i modificarem el Reglament Orgànic Municipal (ROM) per a fer una vertadera administració pública del segle XXI
Cobrirem la taxa de reposició dels treballadors i treballadores municipals per a donar un millor servici des de l’Ajuntament.
Ampliarem el personal dels departaments que fiscalitzen els comptes municipals per tindre una correcta fiscalitat i comptes públics.
Es crearà el reglament del complement d’activitat professional (antigues productivitats) de manera que els treballadors i treballadores vegen delimitades clarament les seues retribucions
Establiment d’un mecanisme ràpid per al reconeixement de funcions de superior categoria del personal de l’administració.
Tots els càrrecs públics hauran de publicar en la web municipal els regals i obsequis (incloses les entrades) que reben
Revisió dels convenis de col·laboració de l’Ajuntament de Benidorm amb altres organismes i entitats per a convertir l’administració pública municipal en la més eficient possible.