Compromís sol·licita que es commemore la segona Carta de Poblament de Benidorm

De la mateixa manera que se celebra cada 8 de maig l’origen de Benidorm per l’atorgament de la Carta de Poblament per l’almirall Bernat de Sarrià tal dia de 1325, la ciutat compta amb una altra data destacada en la seua història: la refundació de Benidorm amb la segona Carta de Poblament entregada per Beatriu Fajardo el 8 d’abril de 1666. Per la importància d’aquesta fita històrica, el regidor de Compromís i portaveu del grup municipal, Josep Bigorra, ha explicat en roda de premsa junt l’historiador Paco Amillo que es presenta una moció per tal de commemorar també aquest dia.

Cada 8 de maig es commemora l’atorgament de la carta de poblament que l’almirall Bernat de Sarrià va concedir al poble de Benidorm l’any 1325, creant-se el castell i la vila, la qual cosa va marcar la fita històrica de l’origen de la nostra ciutat i va permetre el seu desenvolupament administratiu de forma independent respecte a la baronia de Polop. “Però en passar els anys, després de patir diferents atacs de pirates i de la Guerra de les Germanies, al segle XVI, quedava només el castell i una escassa població de pescadors a l’època de l’almadrava, deixant la vila de Benidorm despoblada; aleshores era necessària una refundació de Benidorm que vindria amb la segona Carta de Poblament de Beatriu Fajardo en 1666”, ha explicat l’historiador Paco Amillo en roda de premsa, afegint que “el Benidorm actual no s’entendria si no hi haguera tingut lloc l’acció de Beatriu Fajardo de repoblar el municipi”.

Eixe any es van acabar les importants obres (iniciades en 1659) que conduirien l’aigua des de Polop a Benidorm, és a dir, el conegut com a “Reg Major de l’Alfàs” o “Séquia Mare”, per fer rendible un territori eminentment de secà i així atraure gent a un Benidorm que portava despoblat vora 150 anys. La construcció que va costar 6.000 lliures de l’època, capitanejada per l’aleshores propietària dels senyorius de Polop i de Benidorm, Beatriu Fajardo, es va publicitar el 8 d’abril de 1666 en un acte celebrat a Benidorm, alhora que es van repartir terres i es van entregar solars per a què els nous pobladors construïren les cases dins de les muralles de l’antiga vila medieval, gràcies a l’atorgament d’una nova Carta de Poblament.

El creixement de la població va ser exponencial: d’onze habitants que hi havia en 1646 es va passar a 129 en 1730 i 1.601 a l’any 1768, tot gràcies a les noves infraestructures que va aportar la Carta Pobla de 1666. “Per això, la Carta de Poblament del 8 d’abril de 1666 és tan important com la de 8 de maig de 1325, ja que va refundar i va repoblar Benidorm, fent recuperar el caràcter de municipi que havia tingut en l’Edat Mitjana”, ha afegit Bigorra per justificar la importància de la fita que se sol·licita mitjançant moció que es commemore institucionalment cada any com la primera carta de poblament.

“Des del nostre grup municipal estem molt agraïts pel treball d’informació sobre aquest tema que ens ha aportat l’il·lustre historiador Paco Amillo; un treball que ens permet aprofundir i fer perdurable en el temps per a les pròximes generacions fets històrics essencials per a Benidorm”, ha finalitzat alhora que ha sol·licitat que la moció compte en el pròxim ple amb el suport majoritari de la corporació municipal “ja que estem salvaguardant la cultura i història de la ciutat” i recordant que propostes relatives a la Séquia Mare ja van tindre anteriorment el suport unànime dels regidors i regidores.

Àudios de la roda de premsa: 

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *