El regidor de Compromís i portaveu de Compromís Los Verdes, Josep Bigorra, ha presentat en roda de premsa una moció per al pròxim ple perquè l’Ajuntament impulse la difusió i ús del valencià mitjançant el programa ‘Voluntariat pel valencià’. A més, ha criticat que l’Ajuntament de Benidorm no complix els seus compromisos al respecte de la difusió i l’ús de la llengua pròpia dels valencians, ni a nivell intern ni entre la ciutadania de Benidorm .
Bigorra considera que la moció presentada perquè Benidorm impulse el ‘Voluntariat pel Valencià’, mitjançant la publicitat del programa i amb la cessió d’espai municipal per als seus participants, és un “acord de mínims perquè l’Ajuntament s’implique en la difusió del valencià, com realment està obligat a fer, ja que és integrant de la xarxa AVIVA de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), on la difusió és un dels objectius que hauria d’implementar i no està fent”.
“El nostre grup municipal vol potenciar el valencià com a senya d’identitat perquè la nostra llengua continue sent un instrument de convivència i aconseguir la normalització plena del valencià en tots els àmbits del la nostra societat. Per això pensem que l’Ajuntament ha d’assumir com a propi el programa de ‘Voluntariat pel valencià’, com altres consistoris pròxims han fet, per exemple, Altea, i així possibilitar la comunicació i conversa per practicar el valencià”, ha subrallat.
Al respecte de les critiques del portaveu sobre la falta de difusió i utilització del valencià per part de l’Ajuntament, ha posat de relleu que encara no s’ha cobert la baixa per jubilació de l’única persona encarregada de la normalització lingüística a l’administració local. També ha criticat que els informes, documentació de les comissions i altres textos a nivell intern no es troben pràcticament en valencià: “Hem hagut de demanar sense èxit que els plecs de condicions o els pressupostos estiguen en la nostra llengua per complir la Llei d’Ús del valencià ja que només es troben en castellà”. A més, ha indicat que, malgrat que els articles de premsa de la web municipal han augmentat mínimament la presència del valencià, altres accions i activitats que promou l’Ajuntament no el contemplen per a res, com és el cas de fullets o cartells informatius de les exposicions o l’última aplicació per a mòbils de participació ciutadana.
El Voluntariat pel Valencià és un programa lingüístic creat l’any 2005 per Escola Valenciana que té per objectiu posar en contacte persones voluntàries valencianoparlants que vulguen destinar una hora a la setmana a conversar en valencià (durant un mínim de 10 setmanes) amb persones (aprenents) que volen llançar-se a parlar en valencià o reforçar l’aprenentatge de la llengua, sense que això supose cap cost per a l’administració.
Àudios de la roda de premsa: