Des que fóra aprovada la creació d’un catàleg de béns culturals i patrimonials a instàncies d’una moció de Compromís Los Verdes en el ple de febrer de 2016 ha passat ja quasi any i mig sense que s’haja materialitzat. El regidor de Compromís i portaveu del grup municipal, Josep Bigorra, lamenta el retard en la confecció del catàleg, que dotaria de mesures concretes per facilitar la conservació del patrimoni de Benidorm.
Bigorra ha recordat que la legislació actual obliga als ajuntaments a tindre un catàleg de béns des de 2008, on s’identifiquen aquells béns que posseïxen uns valors patrimonials destacats, bé pel seu interès arquitectònic, històric, tipològic, urbanístic, con els Béns d’Interés Cultural (BIC), o per tenir funcions de representativitat de la memòria històrica i que han de formar part del nostre patrimoni cultural, com els Béns de Rellevància Local (BRL), amb l’objectiu d’analitzar-los i oferir la protecció adequada per assegurar la seua conservació i preservació en el temps.
“Per això era tan important la moció: per cobrir una obligació legal i per millorar la protecció dels nostres elements rellevants. Però a hores d’ara encara continua eternament elaborant-se”, ha indicat el portaveu. Es refereix d’aquesta manera a què entre el mes de gener i febrer d’enguany, en preguntar als responsables de l’elaboració del catàleg, li van dir que estaria llest en febrer, cosa que a tots els efectes no ha sigut així. Qüestió per la que també ha insistit sense èxit en comissions informatives a la regidora de Cultura en les últimes setmanes.
El regidor critica l’excessiva tardança i creu que, d’haver existit el catàleg i haver quedat fixades les mesures de protecció, obres com la de Pedro Delso que s’ubicava a la Plaça Espanya, que va ser parcialment abandonada, haurien tingut un futur diferent. O que amb el catàleg realitzat, s’hagueren pogut fer estudis arqueològics sobre les cases que s’han enderrocat entre el carrer Major i el carrer Costera del Barco. I es pregunta què ocorrerà amb l’acord plenari de març, a instàncies del grup municipal, per a què el fris de l’antic Selomar s’incloga al catàleg de béns de Benidorm, si encara no existeix.
El portaveu eleva totes aquestes crítiques el mateix dia que el govern local ha presentat l’equip encarregat d’explorar les possibilitats de Benidorm per a ser reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat, i recalca que “per la nostra ciutat aspire a ser patrimoni mundial, cosa que desitgem, abans ha de complir els deures de protecció del patrimoni existent i això passa per fer realitat el ja aprovat i encara no realitzat catàleg de béns de Benidorm”.