Durant 2017 la majoria de preguntes o peticions d’informació per escrit realitzades pel grup municipal Compromís Los Verdes als diversos departaments de l’Ajuntament de Benidorm han sigut contestades, però una quarantena de preguntes s’han quedat sense resposta, tot i que s’ha reiterat la sol·licitud en almenys dos ocasions, i tenint en compte que algunes preguntes són de fa més de sis mesos. El regidor de Compromís i portaveu del grup ha explicat en roda de premsa els assumptes més importants sobre els que no es té cap contestació i ha anunciat que enviarà totes les preguntes al Síndic de Greuges perquè reclame una resposta al govern local.
Urbanisme, contractació i personal són els grans àmbits sobre els quals planegen diferents preguntes sense resposta durant tot l’any 2017 per part del govern de Benidorm, segons ha denunciat Bigorra. “Som conscients que l’administració té de vegades ritmes lents i que hi ha assumptes més urgents que altres, però quan passen els mesos i algunes peticions d’informació no són contestades mai, sembla que per al govern local hi ha qüestions que no interessa que l’oposició tinguem coneixement i puguem conseqüentment actuar o informar a la ciutadania”, ha assenyalat Bigorra.
I quines sol·licituds no respon l’executiu de Benidorm? En primer lloc, pel que fa a urbanisme, deixant de banda els plecs administratius pendents, costa obtenir l’expedient de diferents obres i actuacions, com la de l’expedient d’expropiació del projecte del barranc de Foietes, l’expedient de les obres d’asfaltat del barranc de Rajarell, o de diferents càmpings que transcorren al voltant del barranc Barceló. “Curiosament, tots aquests expedients tenen el comú denominador que es refereixen a un barranc i per tant tenen afectació d’aigües”, ha indicat el portaveu. A banda, també se circumscriu a l’apartat urbanístic el document sobre la suspensió de la vigència del PGMO del 1990 en les àrees de Serra Cortina, Serra Gelada i l’illa, i l’elaboració d’informes sobre responsabilitats econòmiques o polítiques al respecte de la cessió de l’edifici Karola, tal com es va aprovar en 2015 per una esmena del grup municipal en l’acord plenari al respecte.
Pel que fa a la contractació, no han obtingut resposta preguntes sobre mocions del propi grup, aprovades pel ple, que busquen regularitzar contractes de l’Ajuntament. És el cas de l’empresa del Benidorm Bus Turístic, que es va aprovar en el ple de setembre per a prendre mesures sobre la idoneïtat o no de tindre aquest servici; o també el de la contracta que explota el pàrquing de l’Aigüera, que es va aprovar en ple de febrer per a què es comprovara que realment s’ingressa el cànon corresponent en les arques municipal i la revisió de preus i tarifes. Una altre tema que ha volgut destacar en aquest àmbit, és la falta d’informació sobre l’empresa que explota el manteniment del mobiliari urbà, sobre la qual el grup municipal va denunciar que hi havia dubtes que l’Ajuntament haguera cobrat correctament el cànon de 2009 a 2015 i sobre la qual es realitzarà una futura auditoria.
Respecte a l’apartat de recursos humans, el regidor de Compromís ha exposat que tampoc s’han facilitat les conclusions sobre els informes que avaluaven les irregularitats de contractació de personal laboral per part de l’Ajuntament. Ni s’ha contestat diverses preguntes sobre els treballadors i treballadores de l’empresa que s’encarrega de la neteja dels centres educatius i edificis administratius de l’Ajuntament, que va ser renovada a principis de 2017.
A banda, hi ha altres faltes d’informació significatives: “No ens faciliten cap document de l’auditoria de comunicació de l’Ajuntament que es va presentar en juliol en el Torrejó, ni ens contesten cap pregunta relacionada amb l’elaboració del Pla Acústic Municipal, com tampoc ens indiquen què han fet amb els opinòmetres”, critica Bigorra. En aquest últim cas, la pregunta és la més antiga de totes, ja que es va realitzar en gener de 2017, reiterant-la en març i novembre.
Per últim, el regidor també indica que la falta de resposta evita conéixer si el govern accepta o no algunes de les propostes que el grup municipal ha realitzat, com per exemple, la modificació del gir entre l’Avinguda Beniardà i el carrer Sella, la petició que se sol·licite la subvenció de la Generalitat per a reparar desperfectes en els triquets de la ciutat, o la sol·licitud de realitzar un festival de cinema LGTB. “La falta de respostes no és únicament una qüestió de creure en la transparència, sinó també passa per poder fiscalitzar correctament l’acció de govern i poder dur endavant iniciatives beneficioses per a Benidorm”, ha indicat.
Tenint tot açò en compte, i havent-se repetit en diferents ocasions les preguntes al govern local de les que no es té cap resposta, el regidor enviarà cada sol·licitud al Síndic de Greuges. “Esperem que amb la mediació d’aquesta institució per fi se’ns facilite tota la informació que hem demanat”, ha conclòs.
Àudio de la roda de premsa: