Esperanza Rodríguez, premi ‘Bernat de Sarrià’ atorgat per Compromís per Benidorm

La primera edició dels premis ‘Bernat de Sarrià’ que Compromís per benidorm va crear fa un mes per reconèixer a aquelles persones i institucions del món de la cultura de Benidorm i comarca que han potenciat un avanç social i cultural ja té guanyadora. Es tracta d’Esperanza Rodríguez, professora jubilada que impulsa a l’actualitat un club de lectura i literatura al centre Jelena. El jurat independent també ha escollit donar la menció ‘Mangrana Agra’, entregada com a crítica a qui han tingut una participació més escassa en l’àmbit cultural, a la Comissió de Festes Majors Patronals de 2016.

Esperanza Rodríguez ha sigut la triada pel jurat de la primera edició dels premis ‘Bernat de Sarrià’ per ‘la seua contribució a la difusió de la literatura i la cultura de forma desinteressada, més enllà del que era el seu treball com a professora, tot i que és una vocació que mai ha abandonat”. Així resa la decisió del jurat que ha triat de forma majoritària entre els candidats esta docent que havia impartit classes de llengua i literatura castellana des de l’any 1992 a l’institut Bernat de Sarrià de Benidorm fins a la seua jubilació. Durant els anys en què va exercir de professora, va impulsar en 2010 i gràcies a la regidoria de Cultura d’aleshores el primer club de lectura de Benidorm a la biblioteca municipal, un espai destinat a la tertúlia i l’intercanvi d’experiències literàries, i va ser guardonada en 2011 en la XXIII edició dels premis Santillana pel seu treball ‘Vestidos de noche’, que combinava la lectura, l’escriptura, la crítica i la interpretació de la imatge dramatitzada amb trobades d’escriptors amb els seus alumnes.

Després de la seua retirada com a professora en actiu, no ha deixat el seu treball per promoure la lectura i la literatura. Prova d’això i pel qual també se li reconeix amb el guardó ‘Bernat de Sarrià’ és que continua impulsant un club de lectura, tots els dilluns al centre Jelena, en col·laboració amb l’associació cultural de Benidorm Agoraben.

A més, ha prologat diferents llibres de forma desinteressada i ha participat en diferents actes públics com la presentació del documental ‘Las Maestras de la República’ o en conferències com la realitzada fa uns anys per Anémona durant els actes de la Setmana de la Dona.

El jurat, a més de la seua “estima per la difusió de la cultura i literatura” ha volgut destacar que “ha posat de relleu valors com la innovació educativa i la mediació entre professor i alumne per considerar que l’ensenyament va més enllà del cap de l’àmbit estrictament educatiu per donar-li una dimensió social”.

Cal recordar que el premi ‘Bernat de Sarrià’ té com a objectiu reconéixer aquelles visions del món de les arts i de la cultura que difonguen idees, projectes i servicis culturals amb valors democràtics, ètics, participatius i de solidaritat; que permeten la col·laboració entre institucions i organitzacions socials que impulsen el teixit associatiu cultural, i que promocionen la creació cultural.

Per tots estos mèrits, se li entregarà un trofeu, obra de Pedro Francisco Martínez García, durant la reunió d’Agoraben de la vesprada de hui, dia 23 de novembre, que té lloc com cada dimecres a partir de les 18.30.

Durant l’entrega del premi ‘Bernat de Sarrià’, també es procedirà a llegir l’atorgament de la menció ‘Mangrana Agra’, que enguany recau sobre la Comissió de Festes Majors Patronals 2016 per “no haver-se esmerat el suficient a promoure la cultura popular de Benidorm, en especial durant les Festes Majors Patronals de la ciutat, en part causat per la limitació del nombre de components de la Comissió d’enguany”. Lluny de quedar-se en una simple crítica, la menció reconeix el treball fet però demana més implicació a nivell cultural per al pròxim any.

Finalment, des de Compromís per Benidorm es donen les gràcies al jurat, compost per Mireia Llinares, Francisco Amillo i Jaume Ripoll, per les tasques de selecció realitzades, al portaveu i secretari de Cultura del col·lectiu local, Pere Beneyto, per l’organització dels premis, i a Vicent Pérez Crespo, com a ideòleg d’estos guardons.

Acta dels premis

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *