Així de contundent s’ha manifestat en roda de premsa el regidor de Compromís i portaveu del grup municipal Compromís Los Verdes, Josep Bigorra. El motiu per fer estes afirmacions radica en les despeses ja justificades de la Cavalcada de Reis, els informes d’intervenció de les quals critiquen la falta de pressupostos i veuen difícilment justificable la tria de les empreses i les quantitats contractades. A més, Bigorra constat que hi ha hagut fraccionament de factures per a una mateixa empresa en dos ocasions i gastos que poden indicar tracte de favor.

“Com és possible que l’Ajuntament facture carrosses a quatre falles de Dénia, quan també es contracta una empresa de carrosses a banda, i que facture tractors a l’Associació de Moros i Cristians de Benidorm? A qui es pretén beneficiar i per què?”, ha criticat el portaveu. Concretament es refereix a què s’han llogat 5.400 euros de carrosses a les Falles Saladar, Baix la Mar, Les Roques i Distrito Oeste de Dénia, quan s’havia contractat una empresa de carrosses per 7.996,89, i a 1.400 euros que ha costat uns tractors per a la mateixa cavalcada de Reis facturats a l’associació esmentada.

Són part dels 117.987,25 euros que ha costat finalment la Cavalcada de Reis, contemplada dins del concepte “BeniNadal 2015/16” que, sumats als 21.780 euros que l’Ajuntament ha gastat en il·luminació dels carrers per a estes dates, fan un total de quasi 140.000 euros. Bigorra ha recordat que el regidor de Festes deia que com a molt estaríem en 115.000 i la quantitat final és notablement superior.

El portaveu també ha criticat que dos empreses, una d’espectacles i altra de caramels, tenen fraccionat el seu gasto en dos en la mateixa relació de despeses, “possiblement per no arribar als 3.000 euros i d’eixa manera estalviar-se demanar tres pressupostos, com es va acordar amb este tipus de gastos menors, i demanar-los directament a elles”. A més, els informes d’intervenció constaten que en les despeses superiors als 3.000 euros, en cap moment disposen dels tres pressupostos, sinó simplement un informe tècnic que assegura que se n’han consultat “diversos”, sense poder constatar-ne quins. “És més: els informes d’Intervenció assenyalen que els ha sigut impossible comprovar si la quantia facturada és la correcta perquè les factures no indiquen coses tan òbvies com el material emprat, el preu dels materials, el personal utilitzat o els serveis realitzat”, ha indicat Bigorra.

Per altra banda, hi ha despeses que podrien haver sigut estalviades, com per exemple 3.000 euros per contractar una centúria romana d’una confraria d’Oriola quan, per una part, ja s’havia contractat per 400 euros una banda de cornetes i tambors que també tenia la confraria oriolana i, per altra part, algunes confraries de Benidorm amb vestimentes romanes s’havien oferit a desfilar de manera gratuïta. Una altra vegada, Bigorra es queda amb el dubte de si es pretén beneficiar de manera concreta a alguns proveïdors.

“Si unim la mala gestió i el favoritisme d’estes despeses a què els gastos van passar a posteriori per comissió, incomplint un acord plenari i perquè ho vam advertir nosaltres, que el conveni de la Plaça de Nadal es va adjudicar sense passar per comissió, que la falta de transparència s’ha convertit en tònica habitual perquè no s’ha informat prèviament de despeses com l’ajuda als monuments fallers, del conveni per celebrar la Mona o del de la polèmica correguda de bous d’Ortega Cano, el regidor de Festes, enlloc de redreçar el rumb, continua actuant de la mateixa manera i no li queda altra cosa que deixar el seu càrrec a algú que gestione bé i de manera transparent”, ha finalitzat.

Àudios de la roda de premsa: