Per unanimitat el ple de Benidorm s’ha aprovat la moció de Compromís Los Verdes per crear un Pla Director del Cicle Integral de l’Aigua, que inclou un Pla de Millora de les Aigües Residuals i Pluvials, com així demanava el departament d’Enginyeria de l’Ajuntament en un informe de maig de 2015. El regidor de Compromís i portaveu del grup municipal, Josep Bigorra, considera que este pla “ha de donar resposta als problemes de conductivitat de l’aigua, provocats per la concentració de sals, que tenen les aigües residuals de la nostra ciutat i que poden afectar mediambientalment i econòmicament a la nostra ciutat”.
El portaveu ha agraït el vot favorable de la corporació municipal en ple per crear este “demandat” Pla de Millora de les Aigües Residuals i Pluvials de Benidorm. Es referix a què tant la Comunitat de Regants del Canal Baix de l’Algar i l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (EPSAR) van advertir a finals de 2014 a l’Ajuntament de l’increment de la conductivitat en les aigües residuals de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Benidorm (EDAR), reclamant accions concretes. En eixe sentit, a pesar de que s’havien pres mesures, el departament d’Enginyeria de l’Ajuntament de Benidorm reclamava en maig de 2015 en un informe la creació d’este pla per donar una solució global.
“Era necessari crear este pla perquè, si se sobrepassen els límits permesos, es produïx una excessiva salinitat de l’aigua, i això pot provocar danys als cultius, problemes de permeabilitat en el sòl, o incrementar els sobrecostos d’explotació del tractament de la dessalinització de l’aigua; és a dir, que afectaria mediambientalment i econòmicament a la ciutat”, va subratllar Bigorra. En eixe sentit, el portaveu indicava que, d’acord amb els informes d’Enginyeria, les aigües residuals de Benidorm es troben per poc en els límits permesos per la llei. Les filtracions d’aigua marina o salada a la xarxa de clavegueram, la falta de canalització dels barrancs, les filtracions d’aigües pluvials a la xarxa d’aigües residuals, l’ús de descalcificadors o equips d’osmosi, els consums procedents de pous i, especialment, l’aigua que prové de soterranis de diferents edificis de la ciutat, que es troben per baix de la capa freàtica són els principals problemes a solucionar.
A més d’estes accions necessàries, la moció considera que també caldria advocar per un millor ús de l’aigua i d’una més àmplia conscienciació i això passa per la realització de campanyes de conscienciació, per promoure la reutilització de les aigües emprades a les piscines i altres llocs d’emmagatzemament d’aigua, tant de propietats turístiques com de particulars, o la neteja dels carrers amb aigua no potable, cosa que es fa de manera parcial.
Per últim, durant el debat que s’ha produït, davant les paraules del portaveu de govern que ha assenyalat la falta de finançament autonòmic a la depuradora de Benidorm, Bigorra ha explicat que recentment la Generalitat ha licitat per valor de quasi 7 milions d’euros (sense comptar l’IVA) els servicis de funcionament i manteniment del sistema de sanejament i depuració d’aigües residuals i que, a més a més, l’EDAR de Benidorm es beneficiarà de la participació del projecte europeu LIFE-Empore, valorat en 1,7 milions d’euros, que prendrà mostres a la depuradora de la ciutat i hi instal·larà una planta pilot per al tractament de contaminants emergents.