Per promoure una major participació ciutadana al consistori de Benidorm i per acostar més l’Ajuntament als benidormers i benidormeres, Compromís proposa la creació d’un Escó Ciutadà al ple municipal, que permetria donar una veu més directa a iniciatives i propostes populars, i altres mesures que modificarien l’actual reglament de participació ciutadana de la ciutat.

Segons el reglament actual, per presentar iniciatives ciutadanes, o bé qualsevol persona pot proposar projectes al consistori, sense que haja de passar pel ple, el que mostra una falta de transparència, o bé es poden presentar propostes en forma de mocions per al ple amb una sèrie de limitacions. Concretament cal que siga sol·licitat per un mínim del 5% de les entitats inscrites en el Registre Municipal d’Associacions, o demanat pel 10% dels ciutadans de Benidorm si ho presenta una única persona, d’acord a la Llei 7/1985 de 2 d’abril.

Des de Compromís s’entén que, tot i haver canals de participació per presentar iniciatives ciutadanes, o no són del tot transparents, o l’actual reglamentació dificulta molt la presentació i debat de propostes al ple. Per això, proposem la creació de l’Escó Ciutadà, com altres col·lectius de Compromís han demanat, que funcionaria de la següent manera: la Regidoria de Participació Ciutadana nomenaria un titular d’aquest Escó per cada ple mensual entre les persones que hagueren presentat preguntes al ple o iniciatives. En cas de no haver-ho fet ningú, l’Escó l’ostentaria un membre del Consell de Ciutat. L’ocupant del seient ciutadà al ple presentaria una proposta o vàries que serien debatudes en la sessió.

El titular de l’Escó Ciutadà presentaria les mocions que provenen dels ciutadans, des d’una associació, o dels diferents Consells (Veïnal o de la Ciutat), de partits polítics que no formen grup municipal, o fins i tot aquelles que compten amb l’acord unànime dels grups polítics. Això sí, les propostes haurien estat revisades per informes tècnics de l’Ajuntament per a verificar la viabilitat o no. I també passaria per Junta de Portaveus o bé per Alcaldia, com qualsevol altra iniciativa. Amb aquest escó participatiu, es facilitaria que qualsevol persona, tot i no arribar als percentatges necessaris per poder presentar un moció i que es debata al ple, poguera participar-hi directament. A més, milloraria la implicació de l’Ajuntament amb els benidormers i benidormers.

Més mesures de participació

Al respecte de les preguntes que es poden formular a la sessió plenària mensual de l’Ajuntament, segons el reglament actual de participació de Benidorm, totes les persones poden intervenir al ple si l’assumpte està relacionat amb l’ordre del dia, si es presenta fins amb una antelació mínima de 2 dies hàbils a la celebració del ple, i si l’alcalde no denega la participació (perquè no es troba a l’ordre del dia, perquè és un tema sobre el qual l’Ajuntament no té competències, o si ja s’ha preguntat per això en un període anterior de 6 mesos).

Compromís per Benidorm proposa l’eliminació d’algunes d’aquestes restriccions en la presentació de preguntes al ple. En primer lloc, cal eliminar la restricció de què la pregunta haja d’estar relacionada amb l’ordre del dia. Considerem que l’alcalde i els regidors han de poder contestar a qualsevol pregunta en qualsevol moment. I en segon lloc, proposem eliminar la restricció respecte a la impossibilitat de preguntar si no són qüestions de competència municipal. Tot i que no siguen de competència de Benidorm, potser d’aquesta manera es coneixeria un problema de la ciutat i així poder instar als òrgans competents a què ho arreglen.

Per últim, proposem que, a més de la publicació de l’ordre del dia del ple a la web, almenys amb 2 dies d’antelació, s’establisca un correu electrònic perquè la gent puga subscriure’s i que se li puga enviar l’ordre del dia automàticament. El motiu és que normalment ni s’està pendent de quan es publica l’ordre a la web ni se sap exactament a quina hora del dia es realitza i s’afavoriria la transparència i una major participació respecte els temes municipals.

________________________________________________________________

Compromís per Benidorm propone la creación de un Escaño Ciudadano

Para promover una mayor participación ciudadana en el consistorio de Benidorm y para acercar más el Ayuntamiento a los y las benidormenses, Compromís propone la creación de un Escaño Ciusadano en el pleno municipal, que permetiría dar una voz más directa a iniciativas i propuestas populares, y otras medidas que modificarían el actual reglamento de participación ciudadana de la ciudad.

Según el reglamento actual, para presentar iniciativas ciudadanas, o bien cualquier persona puede proponer proyectos al consistorio, sin que tenga que pasar por el pleno, con lo que muestra una falta de transparència, o bien se pueden presentar propuestas en forma de mociones para el pleno con una serie de limitaciones. Concretamente es necesario que sea solicitado por un mínimo del 5% de las entidades inscritas en el Registro Municipal de Asociaciones, o pedido por el 10% de los ciudadanos de Benidorm si lo presenta una única persona, acorde con la Ley 7/1985 de 2 de abril.

Desde Compromís se entiende que, aunque haya canales de participación para presentar iniciativas ciudadanas, o no son del todo transparentes, o la actual reglamentación dificulta mucho la presentación y debate de propuestas en el pleno. Por eso, proponemos la creación del Escaño Ciudadano, como otros colectivos de Compromís han pedido, que funcionaría de la seguiente manera: la Concejalía de Participación Ciudadana nombraria a un titular de este Escaño por cada pleno mensual entre las personas que hubiesen presentado preguntas al pleno o iniciativas. En caso de no haberlo hecho nadie, el Escaño lo ostentaría un miembro del Consejo de Ciudad. El ocupante del asiento ciudadano en el ple presentaría una propuesta o varias que serían debatidas en la sesión.

El titular del Escaño Ciusadano presentaría las mociones que provienen de los ciudadanos, desde una asociación, o de los diferentes Consejos (Vecinal o de la Ciudad), de partidos políticos que no formen grupo municipal, o incluso de aquellas que cuenten con el acuerdo unánime de los grupos políticos. Eso sí, las propuestas habrían sido revisadas por informes técnicos del Ayuntamiento para verificar la viabilidad o no. Y también pasaría por Junta de Portavoces o bien por Alcaldía, como cualquier otra iniciativa. Con este escaño participativo, se facilitaría que cualquier persona, aunque no llegue a los porcentajes necesarios para poder presentar un moción y que se debata en el pleno, pudiese participar en él directamente. Además, mejoraría la implicación del Ayuntamiento con los y las benidormenses.

Más medidas de participación

Respecto a las preguntas que se pueden formular en la sesión plenaria mensual del Ayuntamiento, según el reglament actual de participación de Benidorm, todas las personas pueden intervenir en el pleno si el asunto está relacionado con el orden del día, si se presenta hasta con una antelación mínima de 2 días hábiles a la celebración del pleno, y si el alcalde no deniega la participación (porque no se encuentre en el orden del día, porque es un tema sobre el cual el Ayuntamiento no tiene competencias, o si ya se ha preguntado por ello en un período anterior de 6 meses).

Compromís per Benidorm propone la eliminación de algunas de estas restricciones en la presentación de preguntas en el pleno. En primer lugar, cabe eliminar la restricción de que la pregunta tenga que estar relacionada con el orden del día. Consideramos que el alcalde y los ediles han de poder contestar a cualquier pregunta en cualquier momento. Y en segundo lugar, proponemos eliminar la restricción respecto a la imposibilidad de preguntar si no son cuestiones de competencia municipal. Aunque no sean de competencia de Benidorm, quizás de esta manera se conocería un problema de la ciudad y así poder instar a los órganos competentes a que lo arreglen.

Por último, proponemos que, además de la publicación del orden del día del pleno en la web, al menos con 2 días de antelación, se establezca un correo electrónico para que la gente pueda suscribirse y que se le pueda enviar la orden del día automáticamente. El motivo es que normalmente ni se está pendiente de cuándo se publica la orden en la web ni se sabe exactamente a qué hora del día se realiza y se favorecería la transparencia i una mayor participación respecto a los temas municipales.