Davant de 60 persones, l’historiador Paco Amillo ha anat desgranant des dels orígens fins a l’actualitat la història de Benidorm. Els assistents a la xarrada organitzada per Compromís per Benidorm a la Casa del Fester han pogut descobrir diferents aspectes històrics, tant coneguts com desconeguts de la nostra ciutat.

Des que entre 1311 i 1321 apareguera el nucli urbà de Benidorm, dins dels dominis de Polop, fins  a l’actualitat, el canvi ha sigut considerable, com Paco Amillo ha explicat en una interessant xarrada. Com ha contat, si bé en un principi, amb la primera Carta de Poblament, atorgada per Bernat de Sarrià el 1325 i durant gran part dels segles XIV, XV i XIV la població era minsa i exposada als atacs, primer dels musulmans i després dels corsaris, la possessió del castell, que aleshores era l’únic nucli poblacional de Benidorm, va possibilitar que la futura ciutat no fóra esborrada de la història.

A més, algunes fites històriques han estat de part de Benidorm, com l’adquisició de Benidorm per la senyora Beatriu de Fajardo en 1654, que va desenvolupar un sistema de sèquies, anomenat Reg Major, que va canalitzar l’aigua des de l’interior de la comarca fins a Benidorm, permetent la primera urbanització passades les muralles del castell, tot i que molt xicoteta. Aleshores, Benidorm era un poble de pescadors, que havia aprés i perfeccionat l’art de l’almadrava.

I també d’agricultors. Per això, la crisi agrícola del segle XIX, tant a la seda com a la vinya, va suposar l’emigració de molta gent cap a França o cap al Nord d’Àfrica. Però Paco Amillo va recordar que, malgrat les crisis, Benidorm sempre ha sabut tirar endavant. I la construcció de les carreteres Alacant-València i Benidorm-Pego a finals del segle XIV, juntament amb la posada en marxa del Trenet de la Marina el 1914 van permetre que tornara a reeixir.

Després, l’última etapa, més coneguda, des de mitjans segle XX fins a l’actualitat, han convertit a poc a poc Benidorm en el nucli del turisme, multiplicant la població de quasi 3.000 habitants el 1950 a més de 76.000 al 2011, amb la transformació urbanística que suposa i, com diu Paco Amillo, convertint Benidorm en el motor econòmic de la comarca.

________________________________________________________________

Paco Amillo: “Benidorm ha tenido muchas crisis a lo largo de la historia, pero siempre ha sabido salir de ellas”

Ante 60 personas, el historiador Paco Amillo ha ido desgranando desde los orígenes hasta la actualidad la cronología de Benidorm. Los asistentes a la charla organizada por Compromís per Benidorm en la Casa del Fester han podido descubrir diferentes aspectos históricos, tanto conocidos como desconocidos de nuestra ciudad.

Desde que entre 1.311 y 1.321 apareciera el núcleo urbano de Benidorm, dentro de los dominios de Polop, hasta la actualidad, el cambio ha sido considerable, como Paco Amillo ha explicado en una interesante charla. Como ha contado, si bien en un principio, con la primera Carta Puebla, otorgada por Bernat de Sarrià en 1325 y durante gran parte de los siglos XIV, XV y XIV la población era escasa y expuesta a los ataques, primero de los musulmanes y después de los corsarios, la posesión del castillo, que entonces era el único núcleo poblacional de Benidorm, posibilitó que la futura ciudad no fuera borrada de la historia.

Además, algunos hitos históricos han estado de parte de Benidorm, como la adquisición de Benidorm por la señora Beatriz de Fajardo en 1654 que desarrolló un sistema de acequias, llamado ‘Reg Major’, que canalizó el agua desde el interior de la comarca hasta Benidorm, permitiendo la primera urbanización pasadas las murallas del castillo, aunque muy pequeña. Entonces, Benidorm era un pueblo de pescadores, que había aprendido y perfeccionado el arte de la almadraba.

Y también de agricultores. Por ello, la crisis agrícola del siglo XIX, tanto en la seda como la vid, supuso la emigración de mucha gente hacia Francia o hacia el Norte de África. Pero Paco Amillo recordó que, a pesar de las crisis, Benidorm siempre ha sabido salir adelante. Y la construcción de las carreteras Alicante-Valencia y Benidorm-Pego a finales del siglo XIV, junto con la puesta en marcha del Trenet de la Marina en 1914 permitieron que volviera a saber salir.

Luego, la última etapa, más conocida, desde mediados del siglo XX hasta la actualidad, han convertido poco a poco Benidorm en el núcleo del turismo, multiplicando la población de casi 3.000 habitantes en 1950 a más de 76.000 en el 2011, con la transformación urbanística que supone y, como dice Paco Amillo, convirtiéndose Benidorm en el motor económico de la comarca.

IMG-20141203-WA0007 IMG-20141203-WA0009