El catedràtic d’Administració i Direcció d’Empreses de la Universitat de València i director de l’Institut Interuniversitari d’Economia Social i Cooperativa, Joan Ramon Sanchis Palacio ha presentat este divendres, al centre social de la Torreta de Benidorm, un estudi sobre la desastrosa gestió de la banca, un dels factors determinants de la crisi econòmica, amb el llibre ‘La Banca que necesitamos’. A la xarrada organitzada per Compromís per Benidorm, l’autor ha proposat com a alternativa la banca ètica, una banca socialment compromesa que considera els ciutadans com a indiscutibles destinataris.

Sanchis, davant d’uns trenta assistents, ha analitzat la banca que teníem abans de la crisi, la banca que ha causat la crisi, la banca que ens impedeix eixir de la crisi i l’existència d’una banca alternativa -la banca ètica- per a aconseguir una economia sanejada i una societat justa.

L’actual crisi econòmica ha vingut determinada, en bona part, per la deficient gestió de les entitats bancàries, que han hagut de ser rescatades per un total de 41.300 milions d’euros i que a més han sigut sanejades per l’Estat amb una inversió de 107.913 milions d’euros entre 2009 i 2012, segons dades del Tribunal de Comptes. Sanchis, critica aquestes mesures que s’estan adoptant davant la crisi econòmica i el paper que està exercint la banca ja que han provocat la reducció d’entitats, oficines i personal bancari, l’eliminació de les caixes i cooperatives de crèdit, la creació d’un oligopoli bancari i que el crèdit no fluïsca.

També ha criticat les males pràctiques d’alguns bancs que van posar en marxa les preferents, que van afectar a un milió de persones, o els desnonaments, que afecten a 500.000 famílies, gestió i propostes de solució de la qual ha volgut agrair a la PAH.

Davant d’aquesta situació, Sanchis defensa la banca ètica perquè, a diferència de la banca tradicional, treballa informant amb total transparència de les inversions que realitza i inverteix en projectes socials, culturals o mediambientals. A més, segons ha afirmat, la taxa de morositat és inferior que a la banca tradicional.

En el torn de preguntes, s’ha proclamat defensor de les cooperatives de crèdit i ha destacat que Compromís ha proposat la creació d’una banca pública valenciana a partir del sanejament de l’Institut Valencià de Finances. Per altra part, s’ha mostrat partidari de la quitació del deute il·legítim i d’haver deixat caure en el seu moment alguns bancs a causa de la seua mala gestió.

Cal destacar que l’autor del llibre, Joan Ramon Sanchis, és també un dels màxims impulsors del manifest en favor de la continuïtat de les cooperatives de crèdit i caixes rurals de la Comunitat Valenciana (http://www.manifiestocajasruralesvalencianas.org), que contribuirien a la recuperació de l’economia productiva valenciana.

Des de Compromís volem agrair-li especialment la seua participació en esta conferència, així com donar les gràcies a la llibreria Ulises que ha facilitat els exemplars del llibre en este acte i als assistents, alguns dels quals eren membres d’altres partits polítics.

______________________________________________________________

La Banca Ética se presenta a Benidorm como una alternativa socialmente responsable

El catedrático de Administración y Dirección de Empresas de la Universitat de València y director del Instituto Interuniversitario de Economía Social y Cooperativa, Joan Ramon Sanchis Palacio ha presentado este viernes, en el centro social la Torreta de Benidorm, un estudio sobre la desastrosa gestión de la banca, uno de los factores determinantes de la crisis econòmica, con el libro ‘La Banca que necesitamos’. En la charla organitzada por Compromís per Benidorm, el autor ha propuesto como alternativa la banca ética, una banca socialmente comprometida que considera los ciudadanos como indiscutibles destinatarios.

Sanchis, ante unos treinta asistentes, ha analizado la banca que teníamos antes de la crisis, la banca que ha causado la crisis, la banca que nos impide salir de la crisis y la existencia de una banca alternativa -la banca ética- para conseguir una economía saneada y una sociedad justa.

La actual crisis económica ha venido determinada, en gran medida, por la deficiente gestión de las entidades bancarias, que han tenido que ser rescatadas por un total de 41.300 millones de euros y que además han sido saneadas por el Estado con una inversión de 107.913 milions de euros entre 2009 y 2012, según datos del Tribunal de Cuentas. Sanchis critica estas medidas que se están adoptando ante la crisis económica y el papel que está desempeñando la banca, ya que han provocado la reducción de entidades, oficinas y personal bancario, la eliminación de las cajas y cooperativas de crédito, la creación de un oligopolio bancario y que el crédito no fluya.

También ha criticado las malas prácticas de algunos bancos que pusieron en marcha las preferentes, que afectaron a un millón de personas, o los desahucios, que afectan a 500.000 familias, cuya gestión y propuestas de solución ha querido agradecer a la PAH.

Ante esta situación, Sanchis defiende la banca ética porque, a diferencia de la banca tradicional, trabaja informando con total transparencia de las inversiones que realiza e invierte en proyectos sociales, culturales o medioambientales. Además, según ha afirmado, la tasa de morosidad es inferior que en la banca tradicional.

En el turno de preguntas, se ha proclamado defensor de las cooperativas de crédito y ha destacado que Compromís ha propuesto la creación de una banca pública valenciana a partir del saneamiento del Instituto Valenciano de Finanzas. Por otra parte, se ha mostrado partidario de la quita de la deuda ilegítima y de haber dejado caer en su momento algunos bancos a causa de su mala gestión.

Cabe destacar que el autor del libro, Joan Ramon Sanchis, és también uno de los máximos impulsores del manifiesto en favor de la continuidad de las cooperativas de crédito y cajas rurales de la Comunitat Valenciana (http://www.manifiestocajasruralesvalencianas.org), que contribuirían a la recuperación de la economía productiva valenciana.

Desde Compromís queremos agradecerle especialmente su participación en esta conferencia, así como dar las gracias a la librería Ulises que ha facilitado los ejemplares del libro en este acto y a los asistentes, algunos de los cuales eran miembros de otros partidos políticos.