El portaveu del grup municipal Josep Bigorra ha tingut una reunió divendres de matí amb el presidente de la patronal hotelera HOSBEC, Toni Mayor, en la qual s’han tractat diversos temes. Entre ells, Bigorra ha explicat que el grup municipal durà a ple una proposta perquè s’inste al govern de l’Estat a canviar la llei d’Hisendes Locals i que Benidorm siga considerat com a ‘municipi turístic’, amb els beneficis econòmics que això comporta. De moment, ja compta amb el suport d’HOSBEC.

Bigorra ha explicat que la proposta, ja registrada, instarà a la modificació de l’article 125 de la Llei estatal d’Hisendes locals en vigor perquè es comptabilitzen les places hoteleres i extrahoteleres per a ser municipi turístic, cosa que fins ara no està contemplada. “Este canvi al text legislatiu permetria que localitats com Benidorm pogueren ser reconegudes finalment com a municipi turístic, i així poder beneficiar-se dels avantatges fiscals que fins ara i des de l’entrada en vigor de la llei en 2004 no n’ha pogut gaudir”, ha subratllat.

El portaveu ha explicat que en no poder-se acollir a aquesta consideració, la ciutat està deixant d’ingressar cada any poc més del 2% dels impostos d’hidrocarburs i del tabac. “En termes econòmics, l’anomenat percentatge, depenent de les valoracions realitzades pot oscil·lar entre els 700.000€ i el milió i mig d’euros, que podrien anar destinades a compensar el deute públic municipal, o les depeses dirigides a servicis de la ciutat, com neteja, seguretat ciutadana, escena urbana, etc.”, ha indicat Bigorra

A més, la moció presentada contempla que l’Ajuntament de Benidorm sol·licite al Govern de l’Estat l’apercebiment del percentatge d’impostos que correspondrien a Benidorm des de l’entrada en vigor de la llei, és a dir, des de 2004, que d’acord a la modificació de la llei li hagueren correspost. Cal dir que este punt també ha comptat amb el suport explícit del president d’HOSBEC, que ha assenyalat que “és de justícia”. Josep Bigorra ha agraït el suport de la patronal hotelera a esta proposta i espera que la resta de grups municipals s’hi sumen.

Fent memòria, des de Compromís, fa temps que es lluita per aconseguir esta modificació. El 10 de juny de 2014, el nostre diputat Joan Baldoví, a instàncies de Compromís per Benidorm, va presentar una proposició no de llei a la mesa del Congrés, perquè Benidorm siga declarat com a municipi turístic, per al seu debat a la Comissió d’Indústria, Energia i Turisme.

També a les Corts, la passada legislatura, durant el Debat de Política General de 25 de setembre de 2014, la diputada Mireia Mollà va aconseguir que tots els diputats i totes les diputades per unanimitat votaren a favor (és a dir, del PP, PSOE, Compromís i EU) de la modificació de la Llei d’Hisendes Locals perquè computen les places hoteleres i que, per tant, Benidorm siga considerat com a municipi turístic.

Altres temes tractats a la reunió

Bigorra i Mayor també han parlat de les consideracions relatives a la llei d’apartaments turístics i l’ordenança municipal que regula els usos del sòl de la ciutat, ja que existixen habitatges a Benidorm que estan donant servicis d’allotjament i, o bé no estan registrats com a apartaments turístics, o bé incomplixen els usos marcats per l’ordenança. Ambdós han coincidit l’Ajuntament ha de comprovar les llicències d’activitat perquè no es donen estos casos i, en un futur, sol·licitar la modificació de l’ordenança municipal perquè tinga un règim sancionador. “Estes solucions afavoririen no només als hotels de la ciutat, sinó també als ciutadans i ciutadanes de la ciutat”, ha assegurat Bigorra.

Així mateix, també han valorat les informacions sorgides respecte a la proposta socialista de regulació del model tot inclòs als hotels. El portaveu de Compromís Los Verdes i el president d’HOSBEC han mostrat reticències per si la taxa proposada ha de plantejar-se a nivell autonòmic i han indicat que esperaran a conèixer el text sencer de la moció. Per altra part, Bigorra ha remarcat que, a més de saber de primera mà l’opinió de la indústria hotelera, també vol conèixer l’opinió dels comerciants i restauradors, per tal de tindre una impressió completa de la situació, cosa necessària en la presentació de qualsevol proposta que afecta a diferents sectors de Benidorm.