“Ni existeix un registre d’habitatges privats destinats al lloguer social ni les persones en risc d’exclusió per perill a perdre la seua casa tenen l’exempció de taxes i impostos, com així figura en la moció antidesnonaments aprovada en 2014”, ha assenyalat el portaveu del grup municipal de Compromís Los Verdes, Josep Bigorra. Almenys així es desprén de la contestació realitzada per Benestar Social a una pregunta que va realitzar fa uns mesos. Per altra part, Bigorra ha recordat el compromís de la Generalitat d’atendre a les persones que patixen pobresa energètica.

El portaveu del grup municipal va formular diverses preguntes en el ple de novembre al voltant del compliment de la moció antidesnonaments, aprovada en el ple d’octubre de 2014. Fa unes setmanes la regidoria de Benestar Social va contestar al respecte i va indicar que, tot i que sí que hi ha cases de propietat municipal destinades al lloguer de persones que poden patir una situació de risc social, no existeix encara cap registre d’habitatges de particulars, empreses i entitats bancàries, com ordenava la moció. “Se’ns explica que s’estan fent entrevistes amb directors de bancs per possibles acords, però la veritat és que portem any i mig des que es va aprovar la proposta sense que açò siga encara una realitat”, ha subratllat Bigorra.

Per altra part, s’indica en la resposta que un dels punts aprovats en la moció, el d’introduir modificacions en les ordenances municipals per recollir l’exempció de taxes i impostos per a estes persones, és impossible de dur a terme perquè l’Ajuntament no pot aplicar l’exempció si no està previst en una llei estatal. “Més enllà de què es va aprovar al seu moment una cosa que no es podia desenvolupar a nivell local, caldria instar al govern estatal a efectuar la seua modificació”, ha assenyalat el portaveu. Sobre esta qüestió ha explicat que ja li ho han traslladat a la regidoria de Benestar Social i que faran tal reclamació. “Vigilarem que així siga i, si no es produïx, estem convençuts que els diputats i diputades de Compromís al Congrés ho plantejaran”, ha afirmat.

Per a finalitzar, Bigorra ha recordat que la Generalitat actual ha facilitat el compliment de la moció antidesnonaments, ja que, des de principis d’enguany ha entrat en vigor una ordre per la qual tota aquella persona que no puga pagar els servicis d’aigua, electricitat o gas per trobar-se en situació de risc social, pot acollir-se a les ajudes sobre pobresa energètica del Consell. “Estem centrats en aconseguir el benestar de les persones des de tots els àmbits, sobretot en estos casos tan greus”, ha conclòs.