El regidor de Compromís i portaveu del grup municipal Compromís Los Verdes, Josep Bigorra, ha registrat una moció per al pròxim ple en què demana que els treballs de conservació i manteniment dels parcs i jardins de Benidorm, siga amb l’actual empresa o la pendent d’adjudicació futura, no utilitzen herbicides amb glifosat, perquè pot ser perillós per a la salut. Així mateix, ha criticat que encara no s’haja licitat novament esta contractació, sobrepassant el màxim de sis mesos de pròrroga que el Pla d’Ajust preveia.

Actualment, el glifosat és una matèria activa present a molts productes herbicides autoritzats, que és absorbit per les fulles i no per les arrels. La qual cosa implica que puga ser aplicat directament a les fulles, injectat a troncs i tiges, o polvoritzat sobre les soques, és a dir, possibilitant el contacte directe amb les persones.

El problema ve que, com ha explicat el portaveu, l’Organització Mundial de la Salut va declarar fa un any que el glifosat és un probable carcinogen per als éssers humans. Tot i que l’Agència Europea per a la Seguretat Alimentària creu improbable que l’exposició al glifosat supose una amenaça carcinògena per als éssers humans, en abril de 2016 el Parlament Europeu va votar una resolució no vinculant per aconsellar, entre d’altres coses, que, donada la preocupació sobre l’herbicida glifosat, que no s’autoritzara l’ús dins o prop de parcs públics i jardins públics.

“Arreplegant les indicacions de l’OMS i del Parlament Europeu, i fins i tot de la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat del passat maig, que recomanar als ajuntaments a no usar productes herbicides que continguen glifosat dins o prop de parcs, jardins o espais públics similars, i per qüestions de precaució, presentem esta moció perquè el pròxim plec de condicions sobre la contractació de conservació i manteniment d’estes zones verdes reculla la prohibició de l’ús d’esta substància i la utilització de mètodes herbicides sostenibles”, ha indicat. A més, se sol·licita que, en tant la nova adjudicació no arriba, que estes condicions s’apliquen a l’empresa adjudicatària actual.

Sobre esta adjudicació, Bigorra ha criticat que encara no s’haja adjudicat de nou esta contractació, quan el Pla d’Ajust 2012-2022 de l’Ajuntament de Benidorm assenyala en matèria de contractació que qualsevol pròrroga que es produïsca perquè no s’haja adjudicat novament no podrà excedir de sis mesos. “Si el contracte va acabar en setembre i ens trobem en el mes de juny, anem camí de portar tot un embaràs per donar a llum la nova contractació”, ha afirmat. Així mateix, ha recordat que en nombroses comissions, el grup municipal ha criticat esta tardança en la nova adjudicació i que la regidora d’Hisenda, a instàncies del propi portaveu, en el ple ordinari d’abril va contestar que els plecs passarien per la sessió plenària de maig o de juny. “El mes de maig ja ha passat i si ve al de juny encara no tenim cap proposta de plec de condicions a les nostres mans per poder-la estudiar convenientment”, ha subratllat. Per últim ha recordat que el grup municipal és l’únic de la corporació que vota en contra de les partides de factures extrajudicials de crèdit en què es paguen els servicis a l’empresa actual responsable del manteniment de parcs i jardins, com a mètode de pressió perquè la nova licitació es produïsca de forma immediata. “És incomprensible tant de retard”, ha conclòs.