El passat mes de març el ple de Benidorm va aprovar per unanimitat la moció de Compromís Los Verdes per regularitzar l’explotació del manteniment i de la publicitat de les papereres de Benidorm, ja que des de 2001 no existeix cap conveni ni contracte al respecte. Ara, el govern del PP col·loca noves papereres, tant al carrer ‘Los Arcos’ com al carrer ‘El Pino’, sense haver formalitzat cap conveni sobre el manteniment de les mateixes, com s’ha afirmat en comissió informativa, a pregunta del portaveu del grup municipal, Josep Bigorra.

“Qui s’encarregarà del manteniment d’estes i de totes les papereres de Benidorm si el govern local no ha fet res encara per posar ordre en una situació irregular des de fa 15 anys?”, ha assenyalat Bigorra. El portaveu es refereix així a què no s’ha realitzat cap de les actuacions que sol·licitava la moció aprovada, és a dir, ni s’han elaborat els informes tècnics, econòmics i jurídics sobre la situació actual al voltant de la conservació, manteniment i explotació publicitària de les papereres de la ciutat, ni s’ha regularitzat la concessió amb un contracte o conveni de col·laboració.

“Encara sort que les noves papereres no tenen en principi un espai delimitat per posar publicitat, sinó potser que la ciutat encara estiguera perdent més diners dels que ha perdut fins ara a causa de no haver regularitzat la situació”, ha criticat. Fins a la data, l’empresa Aqualandia s’encarrega de mantenir i posar publicitat del seu grup empresarial al seu antull, sense tindre cap contracte o conveni en vigor, malgrat que en 2010 ja va sol·licitar a l’Ajuntament que es redactara algun tipus de conveni amb ells, i a pesar que és l’única empresa que està beneficiant-se de col·locar la seua publicitat. “Està clar que al govern local no li interessa regular esta situació, malgrat el que diuen els acords plenaris, i pensant en els interessos només d’uns pocs”, ha afirmat Bigorra.

Cal recordar la cronologia dels fets, que es remunta a 1996, quan l’Ajuntament autoritza a Vulture Corporation SL la instal·lació, conservació i explotació publicitària de 590 paperes fins a 2001, sense cap cost per a les arques públiques. En 1998, esta empresa cedix l’explotació a Aqualandia, amb el vistiplau de l’Ajuntament. En 2001, finalitzat el contracte, Aqualandia demana canviar el model de papereres i una pròrroga fins a 2009 i la Comissió Municipal de Govern accepta la substitució però no la pròrroga del contracte. En 2003, Aqualandia demana canviar les papereres i instal·lar-ne 1.500 noves però un informe tècnic de l’Ajuntament li indica que no existeix cap concessió de manteniment, conservació i publicitat de les papereres, que no se li dóna cap pròrroga, que es permet la substitució de les mateixes perquè és un servei necessari per a la ciutat però que se cenyisca a les papereres existents, és a dir, 590, i en cap cas pose més papereres, com era la seua intenció. Finalment, en 2010, la citada empresa, en un escrit adreçat a l’Ajuntament, reconeix haver fet les tasques de manteniment sense haver-se emparat en cap document i sol·licita que es redacte algun tipus de conveni amb ells. Fins a la data no existeix cap tipus de formalització per escrit.