Coincidint amb el dia de la Comunitat Valenciana en FITUR, el regidor de Compromís i portaveu de Compromís, Josep Bigorra, ha informat que Compromís ha presentat novament una Proposició no de Llei en el Congrés perquè es modifique la Llei d’Hisendes Locals i es reconega conseqüentment que Benidorm és Municipi Turístic. Es va presentar en juny de 2014 però des d’aleshores el govern del Partit Popular no l’ha fet efectiva i, en canviar la legislatura, ha de tornar a presentar-se, evidenciant així, en paraules de Bigorra, “que el PP no té cap pressa de reconèixer la nostra ciutat com el que és: municipi turístic”.

“Sembla que el govern de Rajoy no té prou clar que Benidorm siga municipi turístic malgrat la nostra insistència, ja que ho vam demanar en 2014 amb una PNL que va presentar Joan Baldoví, amb la declaració unànime de les Corts de setembre del mateix any que va impulsar Mireia Mollà, amb la moció aprovada per tots els regidors i regidores en el ple de juliol de 2015, a instàncies del nostre grup, i malgrat la pressió de tots els sectors econòmics de Benidorm, perquè no s’ha produït cap canvi en la Llei d’Hisendes Locals que propicie el nostre reconeixement”, ha criticat durament Bigorra.

D’aquesta manera, el portaveu ha justificat que Compromís haja tornat a presentar una Proposició no de Llei en el Congrés amb la mateixa redacció que la de 2014, és a dir, instar a la modificació de l’article 125 de la Llei estatal d’Hisendes locals perquè es comptabilitzen les places hoteleres i extrahoteleres per a ser municipi turístic, cosa que fins ara no està contemplada, així com reclamar els rendiments econòmics amb retroactivitat que correspondrien a Benidorm des de l’entrada en vigor de la llei en 2004.

Així mateix, a més de la PNL, Joan Baldoví també va registrar una pregunta parlamentària al respecte. El grup parlamentari va saber que el govern espanyol va contestar a principis de 2014 que s’estava treballant en un grup de treball amb la Federación Española de Municipios i Provincias (FEMP) la redefinició dels atributs que ha de reunir un municipi per a ser considerat com a turístic. Però, com no s’ha sabut res de les conclusions del grup de treball, Compromís pregunta ara al Congrés pels resultats obtinguts en este grup i si Benidorm, al parer del govern estatal, compleix els requisits necessaris.

“Nosaltres, des de Benidorm, des de les Corts, des del Congrés i des d’on faça falta, davant la passivitat del govern de Rajoy, seguirem reclamant el que és just per a Benidorm: ser reconeguts com a municipi Turístic ja que ens pertoquen des de fa anys poc més del 2% dels impostos d’hidrocarburs i del tabac, equivalent a entre els 700.000€ i el milió i mig d’euros, a l’any”, ha assenyalat el portaveu. Bigorra ha finalitzat reclamant al govern local que pressione a l’Executiu estatal perquè es produïsca aquest reconeixement, “d’una vegada”.

Àudios de la roda de premsa: