El regidor de Compromís i portaveu de Compromís Los Verdes, Josep Bigorra, ha sol·licitat explicacions en comissió informativa sobre la pólvora que no es va disparar en el castell de focs de Cap d’Any de Benidorm i que ha sigut guardada, segons els informes tècnics. “Sabem que una part ha sigut utilitzada en els focs que es van disparar en la celebració de Sant Antoni, però hi ha una part guardada de la qual no sabem ni molta pólvora és ni per a quina festivitat es vol emprar. Per això demanem explicacions”, ha indicat.
El Castell de focs de Cap d’Any tenia previst disparar 49,89 kilograms però per condicions climatològiques adverses, i d’acord amb les indicacions de la policia local, finalment no es va llançar. En canvi sí que es va abonar íntegrament la quantitat que va costar, és a dir, uns 6.500 euros, d’acord amb el contracte signat amb l’empresa, que obliga a pagar el 100% de les despeses encara que no es dispare el castell, segons la documentació requerida pel regidor i entregada per la regidoria de festes. “Al meu parer, aquests tipus de contractes o convenis haurien de preveure que, si se suspenen els focs per causes de força major, l’abonament del preu no siga per la totalitat sinó per un percentatge inferior, ja que la responsabilitat de que no es llancen no és de l’empresa, però tampoc de l’Ajuntament, que a més es queda sense els focs”, ha indicat el regidor.
I què ha passat amb aquest material sobrant? Segons els informes, 5,97 kilograms de pólvora, valorats en 1450 euros, es van utilitzar a l’Ermita de Sanç, en els focs de Sant Antoni, però es desconeix què ha ocorregut amb la resta fins als quasi 50 kg. “Però els informes tècnics indiquen que hi ha un material que ha quedat inutilitzat, taxat en 1600 euros sense saber molta pólvora és, i una quantitat pendent de ser disparada, valorada en 631,50 euros, però de la qual no sabem molts kilograms de pólvora es tracta ni per a quin esdeveniment es volen utilitzar perquè no hi ha informe tècnic que ho clarifique”, ha assenyalat Bigorra. Per aquests motius, el regidor ha demanat explicacions en comissió informativa sociocultural i el regidor de Festes ha reconegut que existeix material pirotècnic guardat en els magatzems de l’empresa però que no coneix la quantitat exacta de material explosiu ni per a què es vol utilitzar.
Segons el regidor de Compromís, totes aquestes preguntes, derivades de la denúncia del grup socialista sobre el pagament de les despeses mentre no s’havia disparat el castell de Cap d’Any, indiquen “que el govern local ha fet i desfet amb els kilograms de pólvora allò que ha volgut sense donar la informació necessària prèviament als actes” i que “a hores d’ara diga que no és conscient de la xifra exacta de pólvora sobrant, mentre que sí que està valorada econòmicament, és del tot increïble”.