Durant 2009, les obres del Plan E a la plaça Espanya de Benidorm van afectar a l’obra de l’artista Pedro Delso que allí s’ubicava. Concretament, el seu monument, valorat en 190.208,31 euros, va conservar l’escultura del Quixot, però va desaparèixer el mural dedicat al món de l’almadrava. Anys després, el mural es localitza, abandonat i en molt mal estat, al cementeri nou.
“Esta és la conservació del patrimoni que fa i ha fet l’Ajuntament de Benidorm?” Com és possible que tractem així la cultura que és propietat del nostre poble?”, ha preguntat el portaveu del grup municipal de Compromís Los Verdes, Josep Bigorra. A continuació ha assenyalat que, l’aleshores regidor de serveis tècnics, José Ramón González de Zárate, va explicar que s’estava retirant a poc a poc, pensant en la seua futura conservació. I que la seua retirada de la plaça Espanya va ser criticada pel que era portaveu del grup socialista, Agustín Navarro, per la forma indeguda i brusca de llevar-lo. “Ara, anys després, es comprova que cap dels dos partits majoritaris que han estat en el govern han menejat un dit per la seua conservació, sinó més bé l’han deixat a la seua sort”, ha criticat Bigorra.
El portaveu, a més de reclamar responsabilitats, ha sol·licitat que els tècnics de l’Ajuntament estudien si encara és possible la recuperació del mural abandonat i, en eixe cas, que es conserve la peça convenientment i que s’expose en algun lloc visible de la ciutat. “Per culpa de la irresponsabilitat d’alguns no només estem deixant perdre obres artístiques que són patrimoni de Benidorm, sinó que a més a més estem tirant quasi 200.000 euros a la brossa”, ha indicat.
El monument que existia a la plaça Espanya es va realitzar en 1972, segons l’inventari municipal de patrimoni. Pedro Delso, natural del poble de la província de Sòria de San Esteban de Gormaz, va passar gran part de la seua vida a l’Alfàs del Pi, on va morir en 1994. A l’Alfàs pot visitar-se la seua casa-museu, reconegut com a tal per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat des de gener de 1998. “Curiós que al considerat creador del corrent del triangulisme al poble del costat se li faça un museu i a Benidorm s’arruïnen les seues obres”, ha conclòs Bigorra.
Àudios de la roda de premsa: