Si l’any passat les despeses de la Cavalcada de Reis, englobats en el concepte ‘BeniNadal’ van ser aprovades sense fiscalització prèvia, enguany la gestió també torna a ser dubtosa. El regidor de Compromís i portaveu del grup municipal de Compromís Los Verdes, Josep Bigorra, ha tornat a demanar la dimissió del regidor de Festes pel que considera “una gestió tramposa perquè tornen a fer-se càrrec els mateixos que l’any passat”.  

En esta ocasió, les despeses de ‘BeniNadal 2016-2017’ valorades en 97.236,30€ sí que han passat per Comissió Informativa d’Hisenda, “però sense aportar cap pressupost dels gastos inferiors a 3.000 euros, com sí que ocorre amb les despeses superiors a esta quantitat”, ha criticat Bigorra. El portaveu es pregunta com es pot aprovar una despesa sense tindre tota la informació que li correspon.

En segon lloc, segons Bigorra, de les huit empreses contractades per més de 3.000 euros, sis són les mateixes que l’any passat. El portaveu considera que no tindria més importància sempre que les despeses hagueren complit tots els tràmits, però no és el cas. Sobre les carrosses, adjudicades a la mateixa empresa que l’exercici anterior, “no s’han demanat els tres pressupostos com obliga la moció aprovada pel ple i, a més a més, la proposta presentada per l’empresa que no ha guanyat no es correspon amb la petició que demana la regidoria de festes, com sí que ocorre amb la guanyadora”. El portaveu es referix a que la regidoria demana sis tipus de carrosses diferents i només la guanyadora les oferix, mentre que l’altre pressupost contempla variants totalment diferents. Bigorra ha preguntat en comissió informativa al respecte i el regidor de Festes ha explicat que a totes les empreses s’ha demanat el mateix.

Una qüestió que posa en dubte el regidor de Compromís, ja que idèntica situació es repetix amb el concepte de caramels, on mentre l’empresa adjudicada, la mateixa que l’any passat, sí que entrega pressupost per caramels, confetti i espongetes dolces, l’empresa perdedora, només entrega preus de caramels. “A més, resulta curiós que l’empresa no-adjudicada done preus de caramels més barats que la guanyadora, però que acabe perdent”, ha subratllat.

Més irregularitats. Sobre l’encàrrec dels vestits dels personatges de la cavalcada, on torna a guanyar la mateixa empresa que l’any passat, una de les empreses que no han guanyat, a part de dedicar-se en exclusiva a la celebració d’espectacles i no als vestits, fa el pressupost adreçat a l’Ajuntament d’Alcoi i no a l’Ajuntament de Benidorm. “Quina casualitat que les empreses que es queden els treballs, i que repetixen, tenen tot el que demana la regidoria, per contra del que passa a les empreses perdedores”.

Sobre les pirotècnies, la del dia de la cavalcada i la de Cap d’Any, és cert que no repetixen les empreses de l’exercici anterior, però Bigorra considera una qüestió “curiosa com a mínim”: “Amb la gran quantitat de pirotècnies valencianes que tenim, i amb l’obligació per moció de seguir el criteri de proximitat, resulta que la meitat dels pressupostos demanats corresponen a empreses de focs de fora de la nostra Comunitat”. Es refereix a que empreses de Castella la Manxa, Màlaga i Galícia han presentat propostes.

Per tot això, el grup municipal ha votat en contra d’esta aprovació de gastos i el portaveu ha tornat a demanar la dimissió del regidor de Festes: “Si l’any passat vam demanar el seu cap perquè no estaven tots els pressupostos i perquè no s’havien fiscalitzat correctament, enguany a això cal afegir una gestió molt irregular, incomplint acords plenaris, perquè pràcticament es queden les mateixes empreses la campanya de ‘BeniNadal’.

La il·luminació i la Plaça de Nadal, gestió també dubtosa

A més de tot el que Bigorra ha comentat sobre les despeses de ‘BeniNadal’, també s’han d’afegir la crítica sobre els gastos de la il·luminació, (valorats en 21.780 euros, als quals s’ha d’afegir una ampliació d’11.434,71€). El regidor considera inexplicable que “una empresa, que va ser descartada en el procés d’adjudicació per encarregar-se de les llums de Nadal, resulta que finalment és la que s’encarrega de col·locar-les a la Plaça de l’Ajuntament”. A pregunta de Bigorra en comissió, el regidor de Festes ha contestat que han arribat a un acord o conveni entre ambdós empreses perquè s’encarregue l’empresa que va perdre el concurs. Bigorra considera totalment irregular este subarrendament, que “curiosament es fa amb la mateixa empresa que s’ocupa de l’ampliació de la il·luminació de les festes nadalenques”.

Per altra part, també ha indicat que no es complix el plec de condicions de la Plaça de Nadal, adjudicada per 20.000 euros. Concretament les casetes del porrat de la plaça, s’ha destinar únicament i exclusivament a la venda de productes nadalencs, cosa que no ocorre en l’actualitat. O que, a més de la Comissió de Festes Majors Patronals, dos entitats o organitzacions havien d’acompanyar-la en la carpa, també segons les condicions estipulades. “Però no podem esperar que el regidor de Festes complisca el conveni que el govern local ha estipulat, si en premsa afirma que el contracte dura tres anys mentre que l’acordat negre sobre blanc indica que és només un any prorrogable”.

En resum, incompliment de convenis i subarrendaments entre empreses que, sumats a la irregular fiscalització de la despesa de ‘BeniNadal’, posen en dubte la gestió del regidor de Festes de Benidorm.

Àudios de la roda de premsa: